Belangrijk instrument van de Europese ruimtesonde Juice zit vast tijdens reis naar Jupiter

Er is een probleem met één van de cruciale instrumenten van de Europese ruimtesonde Juice, die onderweg is naar Jupiter. De grote antenne die het ijs op de manen rond Jupiter moet onderzoeken, blijkt vast te zitten en kan voorlopig niet worden opengevouwen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA probeert de antenne toch nog los te krijgen.

Op 14 april werd de ruimtesonde Juice gelanceerd richting Jupiter. Die moet in 2031 aankomen om vooral de drie ijsmanen van de planeet te onderzoeken. Onder de dikke ijskorst van die manen liggen vermoedelijk diepe oceanen van vloeibaar, zout water. En dat zouden ideale omstandigheden kunnen zijn voor mogelijk leven. 

Maar één van de cruciale instrumenten om dat te onderzoeken, blijkt vast te zitten. Dat meldt ESA in een persbericht. Het gaat om de RIME-antenne: een radarantenne van 16 meter lang die via radiogolven tot 9 kilometer diep in de ijskorst van de manen kan "kijken".

De antenne moest normaal gezien intussen volledig opengevouwen zijn, maar door een probleem is dat nog maar gedeeltelijk gelukt. "De antenne toont elke dag meer tekenen van leven, maar voorlopig heeft de antenne nog maar een derde van zijn volledige lengte", klinkt het bij ESA.

Op deze foto is te zien hoe de RIME-antenne van Juice nog volledig opgeborgen zit (foto van 14/4/2023, vlak na de lancering)

Volgens ESA zit er mogelijk een klein pinnetje vast en is het slechts een kwestie van millimeters voordat de antenne volledig kan worden opengevouwen. Er zouden nog steeds verschillende oplossingen mogelijk zijn.

"De volgende stap is om de motoren van Juice te ontsteken. De ruimtesonde gaat daardoor wat schudden en draaien, in de hoop dat de montagebeugel en de antenne opwarmen, die zich nu nog in de koude schaduw bevinden."

ESA benadrukt dat verder alles volgens plan verloopt. "Juice doet het uitstekend. De zonnepanelen zijn met succes opengeklapt en werken zoals het hoort, net als de communicatieantenne en het meetinstrument om magnetische velden te meten."

Volgens ESA is er nog twee maanden de tijd om de 10 instrumenten aan boord in gebruik te nemen. "Voldoende om het probleem met de antenne verder uit te zoeken en een oplossing te bedenken", klinkt het. 

De Juice-missie heeft een totale kostprijs van zo'n 1,6 miljard euro. Tussen 2031 en 2034 moet de ruimtesonde zo'n 35 keer langs de ijsmanen van Jupiter vliegen om uiteindelijk in 2035 neer te storten op de maan Ganymedes.

Meest gelezen