EU heeft principeakkoord over Oekraïens graan met Oost-Europese lidstaten

De Europese Unie heeft een principeakkoord bereikt met vijf Oost-Europese lidstaten over de doorvoer van Oekraïens graan. Polen, Hongarije, Slovakije en Bulgarije hadden beperkingen opgelegd op de import van graan uit Oekraïne, omdat door de grote toevoer de prijzen voor lokale boeren sterk waren gezakt. Roemenië legde zelf geen beperkingen op, maar trok mee aan de alarmbel.

Door de oorlog zijn de handelsroutes voor Oekraïens graan en andere landbouwproducten verstoord. Om Oekraïne te helpen, heeft de Europese Unie daarom alle importtarieven op Oekraïense producten opgeheven, zodat die via de EU makkelijker op hun eindbestemming raken. Voor graan is dat vooral Afrika en het Midden-Oosten. 

Maar het gevolg van de opheffing van die importtarieven, is dat in de buurlanden van Oekraïne massaal veel graan binnenkomt. Door logistieke bottlenecks komt dat graan ook terecht op de binnenlandse markten van die landen. Het is goedkoper dan het Europese graan, dus kunnen de boeren er niet mee concurreren en zakt ook de prijs die ze krijgen voor hun eigen producten.

Dat leidde al langer tot onvrede in Polen, Hongarije, Slovakije, Bulgarije en ook Roemenië. Polen was daarom het eerste land dat beperkingen oplegde op de invoer en transit van Oekraïens graan en andere landbouwproducten. Hongarije, Slovakije en Bulgarije volgden met importbeperkingen en extra controles. De EU reageerde dat de lidstaten niet bevoegd zijn om handelsbeperkingen op te leggen, want beslissingen daarover komen enkel toe aan de EU zelf.

De EU zegt dat het nu overeengekomen is met de opstandige lidstaten dat ze hun beperkingen opheffen. In ruil komt de Unie met "uitzonderlijke beveiligingsmaatregelen" voor tarwe, mais, koolzaad en zonnebloemzaad. Wat die maatregelen precies inhouden, is nog niet duidelijk. Een steunpakket van 100 miljoen euro voor de getroffen Oost-Europese boeren was al aangekondigd, bovenop een eerder pakket van 56,3 miljoen euro.

De lidstaten van de Europese Unie beslisten vandaag ook om de opheffing van de importtarieven voor Oekraïne met een jaar te verlengen. Die zou anders op 5 juni vervallen.

Meest gelezen