Politie-inspectie slaat alarm over fusies: “Geen goed bestuur als politiezones eronder lijden”

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De Algemene Inspectie, de dienst die de politiediensten controleert, is uiterst bezorgd over de vele gemeentefusies die op til zijn in Vlaanderen en aangemoedigd worden door de Vlaamse regering. “Dit zorgt voor instabiliteit in het politielandschap”, klinkt het.

Dirk Coosemans

In een opvallend rapport geeft de Algemene Inspectie kritiek op de grote plannen van de Vlaamse burgemeesters en de Vlaamse regering, die fusies van gemeenten aanmoedigt.

Gemeenten die fuseren met een andere gemeente uit een andere politiezone verlaten hun zone om zich aan te sluiten bij de politiezone van de fusiegemeente. “Zo fuseert de gemeente en ‘defuseert’ of ontbindt de politiezone”, staat er. “Dat houdt velerlei gevaren in. Er komen zo niet minder, maar meer zones als die fusies onoordeelkundig zijn. En dat kan soms leiden tot meer ééngemeentezones. Dat heeft een weerslag op de slagkracht en stabiliteit van de politiezone. Als die fusies ook arrondissementsgrenzen of provinciegrenzen oversteken waardoor de gemeenten onder verschillende parketten vallen, wordt het nog extra ingewikkeld.”

De Algemene Inspectie stelt vast dat de problematiek van al die fusies zich enkel in Vlaanderen voordoet. De dienst vraagt nu duidelijke richtlijnen en principes vooraleer kan overgaan worden tot een fusie.

Op het kabinet van Vlaams minister Bart Somers (Open Vld), bevoegd voor binnenlands bestuur en groot voorstander van fusies, vernemen we dat ze de bezorgdheden van de politiediensten en korpscheffen ter harte nemen. “Indien een gemeente wenst te fusioneren omdat dit leidt tot een betere dienstverlening, dan is dat positief. De federale overheid, bevoegd voor politie, heeft zich net als de Vlaamse bereid verklaard om mee te werken aan het maximale faciliteren van fusies. Dus het zou inderdaad goed zijn dat er een fusievriendelijk kader komt voor politiezones”, klinkt het op het kabinet.

LEES OOK. Gemeentefusie heeft grote gevolgen voor politie: “Splitsing zone kan ons 42 manschappen kosten”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen