camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

4 vragen Nieuwe parkeerregeling

Antwerpen gooit roer om met parkeerverbod voor bezoekers

Alleen buurtbewoners en mensen met een speciale vergunning mogen vanaf 1 augustus in de Antwerpse binnenstad nog op straat parkeren. Wie op bezoek komt, kan terecht in een parkeergarage of een park-and-ride.

zaterdag 29 april 2023 om 3.25 uur

 Jan Van der Perre

‘Met de auto rondjes rijden op zoek naar een bovengrondse parkeerplaats behoort binnenkort tot het verleden in de 16de-eeuwse gordel van Antwerpen. Wie op bezoek komt, kan terecht in de ondergrondse parkeergarages of een park-and-ride aan de rand van de stad.’ Zo vat de Antwerpse schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) de nieuwe parkeerregeling samen.

Die regeling is naar Antwerpse begrippen verregaand. De parkeerplaatsen op straat in het historische hart van de stad zijn vanaf ­augustus voorbehouden voor bewoners en mensen die een vergunning krijgen om een welomschreven reden. ‘Met deze maatregel ­creëren we ruimte voor de Antwerpenaar’, zegt Kennis.

1. Wat verandert er?

Voor de bewoners die in de nieuwe parkeerzone wonen en daar gedomicilieerd zijn, verandert er niets. Zij kunnen, als ze over een parkeervergunning beschikken, ook na 1 augustus gratis en onbeperkt op straat parkeren in hun bewonerszone. De nieuwe parkeerregeling geldt voor de 16de-eeuwse gordel van Antwerpen (zie kaartje).

Mensen die niet in deze zone wonen, kunnen vanaf augustus hun auto in de parkeerzone niet langer op straat parkeren. Dat geldt niet alleen voor toeristen en dagjesmensen, maar ook voor inwoners van andere delen van de stad of de Antwerpse districten.

2. Hoe onverbiddelijk is de ­regeling?

Er komt wel een bezoekerspas die alleen bewoners van de nieuwe parkeerzone kunnen aanvragen. Met de pas kunnen hun bezoekers zich digitaal registreren. Dat geeft hen de mogelijkheid om in de ­zone maximaal drie uur te parkeren voor ­3,80 euro per uur.

Op zondag en na 22 uur kunnen mensen met een bezoekerspas onbeperkt en gratis parkeren. Ook dan moeten die mensen zich van tevoren registreren. De bezoekerspas is beperkt in tijd. Wie in de parkeerzone gedomicilieerd is, mag per drie maanden maximaal 90 betalende uren voor bezoekers ­kopen.

3. Gelden de strenge regels ook voor zorgverstrekkers en automobilisten met een beperking?

Bestuurders met een speciale parkeerkaart voor mensen met een beperking kunnen nog altijd in alle zones gratis parkeren. In de nieuwe parkeerzone moeten ze zich eenmalig registreren.

Zorgverstrekkers, zoals vroedvrouwen, artsen en thuisverplegers kunnen een parkeervergunning kopen. Die kost 75 euro per maand. Met die vergunning kunnen ze overal op het grondgebied in Antwerpen op straat parkeren, ook in de nieuwe parkeerzone en op de plaatsen die voor bewoners zijn voorbehouden.

4. Komen er nog betalende parkeergarages bij?

Antwerpen heeft nu ongeveer 20 – grotendeels ondergrondse – parkeergarages, goed voor ongeveer 7.000 plaatsen. Het schepencollege heeft vrijdag ook een vergunning goedgekeurd voor de aanleg van een nieuwe ondergrondse parkeergarage aan het Loodswezen. Daar zal plaats zijn voor 400 auto’s.

www.parkereninantwerpen.be

Binnenland
Buitenland
Cultuur en media
Biz
Opinies
Sport
Life & Style