De gevangenis van Sint-Gillis
Belga

Gevangenis laat per ongeluk verkeerde gevangene vrij, man intussen weer opgepakt

Een veroordeelde verkrachter is vorige week per ongeluk vrijgelaten uit de gevangenis van Sint-Gillis, in Brussel. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De directie had hem verward met een andere gedetineerde, die een gelijkende naam had. De man werd als "Most Wanted" gesignaleerd en drie dagen later weer opgepakt.

Met enige trots meldde de politie afgelopen maandag dat ze een gevaarlijke gevangene had opgepakt, die sinds vrijdag gezocht werd. De man, de 65-jarige Mohamed B. B., was geïnterneerd voor zedenfeiten en verkrachting. Vrijdag was hij op de "most wanted"-lijst gezet, hij was dus een crimineel naar wie hard gezocht werd. De politie van Brussel-Zuid en het FAST-team van de federale politie konden hem drie dagen later arresteren in een appartement in Sint-Gillis. "De snelle arrestatie werd mogelijk gemaakt dankzij de goede samenwerking tussen de politiediensten en justitie", klonk het in een persbericht.

Alleen blijkt nu dat de man helemaal niet op vrije voeten had moeten zijn. Hij zat als geïnterneerde in de gevangenis, en er was geen aanwijzing dat hij meteen vrij zou komen. Maar die bewuste vrijdag gebeurde dat toch. Wellicht was de man verward met een andere gedetineerde wiens naam op de zijne leek, en die wel vrij mocht komen. Het gevangeniswezen onderzoekt nu hoe dat kon gebeuren. In principe moeten verschillende personeelsleden een dossier controleren voor iemand vrij kan komen. En die gevangene moet ook zijn vingerafdrukken laten scannen, net om verwarring met iemand anders te voorkomen. Hoe dat systeem gefaald kan hebben, wordt nog onderzocht. Mogelijk was het scantoestel defect.

Een foto uit het opsporingsbericht voor Mohamed B. B.

Meest gelezen