Dion Cooper (links) en Mia Nicolai (rechts) vertegenwoordigen Nederland op het Songfestival in Liverpool komende maand.
ANP / REMKO DE WAAL

Nederland past Songfestivalliedje aan na kritiek op "vals" gezang: "Nu meer zingen in plaats van schreeuwen"

"Burning daylight", de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival, is aangepast na de twee optredens waarop veel kritiek was gekomen. Het jonge duo Dion Cooper en Mia Nicolai klonk niet altijd even zuiver. Sindsdien is aan het liedje gesleuteld, het klinkt nu anderhalve toon hoger. "Het wordt opeens meer zingen in plaats van schreeuwen."

Begin maart werd "Burning daylight" voorgesteld, het liedje waarmee Nederland volgende maand naar het Eurovisiesongfestival in Liverpool gaat. De trage ballade, mee geschreven door de Nederlandse ex-winnaar Duncan Laurence, wordt gezongen door het jonge duo Dion Cooper en Mia Nikolai.

Dion en Mia brachten hun liedje de afgelopen weken al twee keer live, maar dat verliep niet zoals gehoopt. Begin april traden ze op op een preparty met andere kandidaten in Madrid, in Spanje. "Burning daylight" klonk niet bepaald zuiver. Al waren er nog kandidaten met problemen. Er werd gewezen naar falende oortjes, waardoor ze geen goed geluid kregen. Maar een week later, op Eurovision in Concert in Amsterdam, klonk het alweer niet goed.

De optredens leidden tot heel wat (online) commentaar. De Nederlandse omroep AVROTROS noemde de kritiek terecht, maar behield wel het vertrouwen in Dion en Mia. "We zijn hen intensief aan het begeleiden", klonk het toen. "We weten door deze oefenoptredens waar het schort en gaan verder op die punten, om de zang goed te krijgen."

Anderhalve toon hoger

Dion en Mia waren gisteren te gast in het tv-programma "Khalid en Sophie". Ze stelden een nieuwe, aangepaste versie van "Burning daylight" voor. Het duo zingt het lied nu anderhalve toon hoger, waardoor het volgens hen "nu opeens meer zingen is, in plaats van schreeuwen en vechten". En de aanpassingen zijn volgens de regels van het Eurovisiesongfestival, volgens AVROTROS.

Het duo bracht gisteravond live een akoestische versie van "Burning daylight" met strijkers en achtergrondzangers. Ook in de nieuw opgenomen studioversie worden ze ondersteund door backing vocals. Ze zingen hoger en doen geen uithalen.

BEKIJK - Mia en Dion brengen hun nieuwe versie van "Burning daylight" voor het eerst live:

"Als het niet lukt, en mensen vallen daarover, dat doet pijn"

De twee jonge zangers blikten ook terug op de heisa van de afgelopen weken. "We willen het heel graag goed doen. Dus het raakt je als het niet gaat zoals je wil", zegt Mia. "En je weet ook van elkaar: we kunnen dit gewoon. Hoezo lukt dit niet?"

Het is nu opeens zingen, in plaats van schreeuwen en vechten.

Dion Cooper

"Ik ben muzikant, omdat ik liefhebber ben", klinkt het bij Dion. "Ik vind muziek het mooiste dat er is. Dat wil ik delen. Op het moment dat dat om wat voor reden tot twee keer toe niet lukt, en mensen vallen daarover, dan doet dat pijn."

De live-optredens waren een soort test, klinkt het. "Het is voor onze stemmen heel lastig om uit te voeren. Daar kom je niet achter als je het in een veilige trainingsomgeving doet", zegt Dion. "We zijn net zolang gaan zoeken tot het klopte. Alles is anderhalve toon hoger, waardoor je dingen anders kan benaderen met je stem. En dat maakt dat het nu opeens zingen is, in plaats van schreeuwen en vechten."

Duncan Laurence: "Voor mij zijn jullie sterren"

Duncan Laurence, die het duo samenbracht, hield zich de voorbije weken afzijdig, zat gisteren bij hen in het programma. "Daar kies je voor, maar je weet niet waar je echt voor kiest", zegt hij over de voorbije periode. Hij legt daarnaast ook de schuld bij de organisatie van de pre-Eurovisiesongfestivalfeesten in Madrid en Amsterdam. "Ze worden georganiseerd door fans", zegt hij. "Het maakt me niet uit wat anderen vinden, voor mij zijn jullie sterren."

Het Eurovisiesongfestival vindt plaats in Liverpool, in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar won Oekraïne, maar door de oorlog kan het daar niet doorgaan. Het Verenigd Koninkrijk werd vorig jaar tweede. Dion en Mia staan op dinsdag 9 mei in de eerste halve finale. Eindigen ze bij de eerste 10, gaan ze door naar de finale op zaterdag 13 mei. Gustaph, de Belgische inzending, verdedigt met "Because of you" zijn kansen in de tweede halve finale op donderdag 11 mei.

Meest gelezen