Radio 2

Heist-op-den-Berg zet steward in tegen hangjongeren aan cultuurcentrum Zwaneberg

De gemeente Heist-op-den-Berg gaat een steward inzetten die de overlast van hangjongeren aan het cultuurcentrum Zwaneberg moet tegengaan. De jongeren richten er vernielingen aan. Ze vallen ook personeel en bezoekers lastig.

Sinds enkele maanden verpesten hangjongeren de sfeer aan en in het cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. Ze vallen bezoekers lastig en maken het ook het personeel moeilijk. Er werd ook vandalisme gepleegd. De gemeente plaatste er camera's en de politie houdt er extra toezicht. Maar dat blijkt niet voldoende.

Meer ogen op het terrein en kort op de bal

"De politie patrouilleert er vaker, ook in burger, maar kan er niet constant een oogje in het zeil houden", zegt burgemeester Jan Moons (N-VA). "Deze week is er ook een identiteitscontrole geweest om meer zicht te krijgen op wie de jongeren zijn." Ook de buurtwerker probeert te bemiddelen maar kan niet alles oplossen. 

"Daarom zal er vanaf dinsdag op bepaalde uren dat er normaal overlast is, een steward worden ingezet. We willen meer ogen op het terrein hebben en kort op de bal spelen. Die steward kan naar de jongeren toe informeren en sensibiliseren maar toch ook aan de politie zaken signaleren. Hopelijk kan dat het onbehaaglijk gevoel bij de bezoekers en het personeel wegnemen."

Het cultuurcentrum is een open huis maar vandalisme en overlast horen daar niet thuis

Jan Moons, burgemeester (N-VA)

De gemeente gaat nu een maand samenwerken met een privéfirma om 7 dagen op 7 een steward in te zetten. "Het cultuurcentrum is een open huis, maar vandalisme en overlast horen daar niet thuis. Na een maand gaan we de situatie evalueren. We bekijken nu al hoe we het kunnen aanpakken als we er permanent toezicht willen houden." De gemeente bekijkt ook met het cultuurcentrum of er bijkomende plekken voor jongeren kunnen komen. Zo krijgen ze meer ruimte zonder andere mensen te storen.

Meest gelezen