Van fruitige tabouleh tot asperges op z’n Hollands: 5 frisse lentegerechten om deze week je menu mee op te fleuren
De zon van achter de wolken tevoorschijn toveren is momenteel onmogelijk, maar de zon op je bord krijgen kan gelukkig wel. Onze HLN-chefs delen 5 heerlijke recepten die dat effect hebben. Van fruitige tabouleh en wok à la greque tot rode poon met tomatenvinaigrette: deze gerechten zitten vol smaak, kleur én vitaminen!
Maandag: fruitige tabouleh van quinoa met kip van Sandra Bekkari
Sandra: “Deze kleurrijke tabouleh heeft zoveel zonnige vibes dat ik hem zeker in de lente graag als lunch eet. Zowel tijdens een dagje thuiswerken als on the go of voor op kantoor. Erg voedzaam en toch licht. Geen middagdipje met dit gerecht!”
Bereidingstijd: 30 minuten
Prijs: € 4 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
100 g quinoa
200 g groentebouillon
250 g kippenfilet
cajunkruiden
zwarte peper
snuifje zeezout
olijfolie
75 g granaatappelpitten
2 schijven ananas
2 lente-uitjes
platte peterselie
2 el walnoten
1 el rozijnen
Zo maak je het
Spoel de quinoa grondig onder stromend water en kook gaar in de groentebouillon gedurende 12 à 15 minuten. Laat nog even wellen op het vuur en laat afkoelen.
Snijd de kippenfilet in blokjes en kruid met cajunkruiden, zwarte peper en zeezout. Bak ze in olijfolie.
Snijd intussen de ananas in blokjes en hak de lente-ui en platte peterselie fijn. Hak de walnoten grof.
Meng de quinoa met de granaatappelpitten, de ananas, de lente-ui, peterselie, walnoten, rozijnen en olijfolie. Kruid af met peper en zout.
Tip: Als je verse granaatappel gebruikt, rol die dan eerst over een werkblad terwijl je er hard op duwt. Snijd dan de vrucht in twee en sla met een houten lepel op de schil, zodat je de pitjes gemakkelijk uit de vrucht kan verwijderen.
Dinsdag: asperges op Hollandse wijze van Piet Huysentruyt
Piet: “België is natuurlijk het aspergeland bij uitstek. De Vlaamse zijn de beste, maar ook over de grens hebben ze smakelijke exemplaren, in Nederlands-Limburg. Vandaag eens een receptje op Hollandse wijze maar mét gekookte aardappels voor de Vlaamse toets.”
Bereidingstijd: 45 minuten
Prijs: € 2,80 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
24 mooie witte asperges
klontje boter
4 el wittewijnazijn
10 el olijfolie
2 el yoghurt
4 el room
nootmuskaat
4 sneetjes gekookte ham
4 eieren
2 el gehakte peterselie
20 krieltjes
40 g boter
1 teentje look
4 el peterselie, fijngehakt
Zo maak je het
Kook de krieltjes in de schil tot ze gaar zijn. Haal de schil eraf en bak de krieltjes in gesmolten boter aan met fijngehakte look en overstrooi dit met peterselie.
Schil de asperges en stoom of kook ze in gezouten water tot ze gaar zijn. (Zie tip onderaan.)
Mix de wittewijnazijn met de yoghurt, de room en olijfolie tot een vinaigrette.
Kook de eieren 10 minuten tot ze hardgekookt zijn. Spoel onder koud water, pel ze en plet ze fijn.
Snijd de gekookte ham in blokjes. Smelt een klontje boter in de pan en wentel de asperges in de ham. Kruid met peper, zout en wat nootmuskaat.
Serveer de lauwe asperges met de vinaigrette van yoghurt. Werk af met de eieren, de blokjes ham, de verse krieltjes en peterselie.
Tip: Asperges klaarmaken is niet makkelijk. Dat komt vooral omdat je in de supermarkt niet altijd asperges van Belgische afkomst vindt, maar soms ook van Spaanse afkomst. Andere soorten moeten langer koken voor ze gaar zijn. Daarom is het moeilijk om er een precieze gaartijd op te plakken. Voor Belgische asperges is ongeveer 8 minuten voldoende, afhankelijk van de dikte.
Woensdag: groentewok à la grecque van Sandra Bekkari
Sandra: “Ik vind het heerlijk om groenten te wokken. Ze worden snel verhit en daardoor blijft de smaak optimaal en behoud je alle nodige vitaminen. Een heerlijke, kruidige dressing maakt het gerecht helemaal af. En het allerbeste: dit gerecht is zo klaar!”
Bereidingstijd: 30 minuten
Prijs: € 3 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
600 g groenten naar keuze (wortelen met loof, venkel, courgette, champignons …)
100 g feta
1 handvol bladpeterselie
Voor de dressing
2 el wittewijnazijn
2 tl acaciahoning
4 el olijfolie
½ tl korianderzaadjes
1 lente-ui
1 el tomatenconcentraat
sap van ½ limoen
2 teentjes knoflook
1 kruidentuiltje
Zo maak je het
Plet het korianderzaad, snijd de lente-ui in ringen en pers de knoflook.
Doe alle ingrediënten voor de dressing in de wokpan, voeg 60 ml water toe en laat zo’n 10 minuten trekken op een laag vuur. Roer regelmatig om.
Snijd ondertussen de groenten in partjes.
Giet de dressing uit de pan en houd apart.
Wok de groenten in dezelfde pan in hete arachideolie, de hardste groenten eerst. Kruid met peper en zout.
Giet de dressing terug in de pan als de groenten beetgaar zijn en meng. Verhit nog even.
Snijd intussen de bladpeterselie fijn.
Serveer met feta en werk af met peterselie.
Tip: Geen fan van korianderzaad? Je kan ook dezelfde hoeveelheid komijn- of venkelzaad gebruiken.
Donderdag: rode poon met tomatenvinaigrette en capellini van Piet Huysentruyt
Piet: “Toen ik samenwerkte met Peter Goossens in Le Pré Catalan in Parijs waren de gasten zot van de rode poon. Toen begreep ik eerst niet waarom dit gerecht zo populair was. Tot ik besefte dat je het bijna nergens anders kon eten zonder de graatjes erin. Dat deden wij al voor hen! Laat je daar vooral niet door tegenhouden om de vis op het menu te zetten. Smakelijk!”
Bereidingstijd: 35 minuten
Prijs: € 5,23 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
4 rode ponen in filet (120 gr p.p.)
4 kleine tomaten
sap van 1 citroen
12 el olijfolie
1 teentje look, fijngehakt
1 sjalot, fijngehakt
1 el gehakte bieslook
1 el gehakte basilicum
4 zwarte olijven, fijngehakt
1 el dille
1 el kervel
1 kl accaciahoning
klontje boter
olijfolie
200 g capellini
Zo maak je het
Snijd de tomaten in vier stukken en haal de zaadjes eruit. Snijd de tomaten in blokjes van 0,5 cm.
Hak de sjalot fijn en stoof aan in wat boter. Voeg er de look en de tomatenblokjes aan toe en laat nog even een minuutje stoven.
Doe er het sap van de citroen, de acaciahoning en de olijfolie bij. Breng op smaak en voeg er op het einde de fijngehakte kruiden en de olijven aan toe.
Kruid de vis langs beide kanten en gril of bak hem in olijfolie aan, tot de poon er langs beide kanten bruin uitziet. Dit duurt ongeveer 1 minuut per kant.
Zet water op voor de pasta en kook de capellini gaar in de tijd die de verpakking voorschrijft.
Serveer de vis met de tomatenvinaigrette en fijne capellini.
Tip: Rode poon is een vis met veel graten die zelfs met een klein tangetje er moeilijk uit te krijgen zijn. Daarom raad ik aan om die in een rechte lijn volledig uit te snijden. Je verliest dan een beetje vis, maar het is aangenamer om hem zo op te eten.
Vrijdag: spaghetti met steak en pepersaus van Jelle Beeckman
Jelle: “Eén van onze Vlaamse klassiekers in een Italiaans jasje. Moet dat dan? Niet per se, maar als je het geprobeerd hebt, zal je snappen waarom het wel kan: snel klaar en overheerlijk. Mis je wat groenten? Werk dan af met rucola of maak er direct een champignon-pepersaus van!”
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs: € 3,78 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
2 steaks
1 sjalotje
1/2 glas witte wijn
75 g groene peperbolletjes
250 ml volle room
1/2 runderbouillonblokje
220 g spaghetti
peper en zout
fijngesneden bieslook
parmezaanse kaas
bakboter
Zo maak je het
Snijd het sjalotje fijn en bak aan in een klontje boter. Blus na 3 minuten met de witte wijn en laat 1 minuut inkoken. Voeg de room toe en verbrokkel het bouillonblokje.
Giet de peperbolletjes in een zeef en spoel even af onder stromend water. Voeg toe aan de saus en laat 5 minuten inkoken op een zacht vuurtje.
Kook de spaghetti ondertussen in licht gezouten water. Wanneer de spaghetti bijna klaar is, giet je een pollepel van het kookwater bij de saus.
Kruid de steak met peper en zout. Bak mooi saignant of ‘rare’ en laat even rusten.
Kook de spaghetti 30 seconden minder lang dan beschreven op het pakje. Giet af en doe terug in de pot, samen met de pepersaus. Laat nog 30 seconden goed doorkoken en roer voortdurend.
Snijd de steak in fijne plakjes. Serveer de pasta en werk af met fijngesneden bieslook en parmezaan.
Tip: Vervang de steak gerust door kip of gehaktballetjes. De saus past daar trouwens ook perfect bij. Liever vegetarisch? Ga dan bijvoorbeeld voor fijngesneden knolselder of een mix van paddenstoelen
Elke dag vind je een nieuw recept op HLN Eten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Te sappige groenten of sauzen zijn geen goed idee”: The Messy Chef legt uit hoe je de smakelijkste taco’s op tafel tovert voor vettige vrijdag
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
HLN Shop
Mogelijk fataal voor je hond of kat: welke voeding mag je nóóit met je huisdier delen?
Een hond die smekend naar je opkijkt terwijl je aan het eten bent, of een kat die zich behaaglijk op je schoot vlijt zodra je een koekje pakt: huisdieren weten hoe ze ons moeten verleiden voor een hapje van ons eten. Maar hoe veilig is het eigenlijk om ze te laten meesnoepen? En welke voeding kun je maar beter ver bij ze vandaan houden? HLN Shop overloopt welke hapjes schadelijk zijn voor je huisdier. -
-
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
-
PREMIUM
Is het echt gezonder om brood eerst in te vriezen en pas na het ontdooien op te eten? En wat doet het met je lichaam?
We steken brood vooral in de diepvries om het langer te bewaren, maar volgens TikTok zou dat zelfs gezonder zijn dan vers brood te eten. Klopt dat wel? Wat gebeurt er dan precies met brood als je het invriest? En op welke manier is dat dan beter voor onze gezondheid? We vroegen het aan diëtist Michaël Sels: “Er zijn twee grote lichamelijke voordelen door de veranderende zetmeelstructuur.” -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
HLN Shop
Is een automatische elektrische fiets interessant voor jou?
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
Independer
Van 60 tv-zenders minder tot geen programma's opslaan: waarom gooi je je decoder beter niet klakkeloos buiten?
Je hoort en leest het de laatste jaren wel vaker: kijkers die hun televisieabonnement opzeggen en alleen nog via het internet naar tv kijken. Zo bespaar je geld, dat is een feit. Maar er zijn ook goede redenen om je decoder tóch te houden. Independer.be somt ze op. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus