© Belga

Greenpeace houdt actie aan gasterminals van Fluxys in haven van Zeebrugge: 14 personen gearresteerd

Zowat twintig activisten van Greenpeace België hebben de gasterminal van Fluxys in Zeebrugge bezet. Met de actie vraagt Greenpeace om een stop op alle nieuwe gasinfrastructuur en een Europees plan om tegen 2035 uit gas te stappen. 14 personen werden gerechtelijk gearresteerd.

Vijf rubberboten van Greenpeace zijn in de ochtend het terrein van Fluxys in Zeebrugge binnengevaren. De actievoerders klommen op de dokken die gebruikt worden om gastankers te lossen en laden. De federale politie was aanwezig en heeft in de namiddag 14 personen gerechtelijk gearresteerd. Ze zullen allemaal verhoord worden.

Met het spandoek met daarop "Gas kills, Fluxys guilty", uitten ze hun frustratie aan het adres van het Belgische bedrijf Fluxys. "We zijn hier vandaag om te eisen dat ze stoppen met nieuwe gasprojecten. Tegen 2035 moeten we voorgoed van het gas af zijn", aldus Mathieu Soete van Greenpeace België.

Junior Verbeeke

Te afhankelijk van Rusland en VS

Volgens Greenpeace is de Europese import van Amerikaans vloeibaar gas met 140 procent toegenomen in 2022. Dat percentage zou in de toekomst nog verdubbelen, en dat wil Greenpeace naar eigen zeggen verhinderen. "Het is tijd om onze afhankelijkheid van fossiel gas te beëindigen, zowel gas uit Rusland als de VS", vindt Mathieu Soete.

Junior Verbeeke

Meest gelezen