Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Illegaal feest met 5.000 aanwezigen zou tot maandag duren: ‘We roepen op niet ter plaatse te gaan’

Het illegale feest in Sint-Truiden. Het feest zou eigenlijk tot maandag duren, maar werd beëindigd door de politie.Beeld Bart Borgerhoff

Het illegale feest op het militair domein van Brustem in Sint-Truiden blijft beroering veroorzaken. Vrijdagavond werden de eerste ravers daar opgemerkt, waarna de lokale politie van de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken ter plaatse ging. Naar schatting trokken zowat 5.000 mensen uit onder meer ons land, Nederland en Duitsland naar het feest. ‘We roepen iedereen op niet ter plaatste te gaan’, aldus burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V) van Sint-Truiden.

en

De lokale politie ging meteen na de eerste meldingen ter plaatse. Door de massale toestroom en de grootte van het terrein bleek het onmogelijk om in te grijpen. Het ministerie van Defensie is verontwaardigd over de situatie en dient een klacht in. Zaterdagochtend vond er een overleg plaats tussen de federale en lokale politie, defensie, parket, noodplanning en crisisbeheer Limburg en de veiligheidscel van het lokaal bestuur van Sint-Truiden.

Na onderzoek van de lokale politie vrijdagavond werd al snel duidelijk dat er sprake was van een illegaal feest. “Er zijn nog heel wat gegevens onduidelijk. Hoeveel feestvierders worden er verwacht, wie is of zijn de organisatoren, hoe lang de illegale fuif zal doorgaan. De illegale raveparty is niet aangevraagd en er is geen vergunning afgeleverd. De organisatie is met niets akkoord”, reageert de burgemeester.

“Wij roepen iedereen op om niet ter plaatse te gaan. Gezien de omvang en het aantal aanwezigen is het voor de ordediensten onmogelijk om de zone op een veilige manier te ontruimen. Onze ploegen blijven ter plaatse en doen de nodige vaststellingen. Er is politionele versterking aanwezig. In eerste instantie proberen we om de risico’s zo veel mogelijk te beheersen en op te treden inzake de verkeersveiligheid.”

“Met de middelen die we hebben proberen we de rave onder controle te houden, maar we hebben 40 manschappen ter beschikking om dit op te lossen en er zijn mogelijk 6.000 mensen aanwezig. Dan moeten de mensen gewoon beseffen dat je zoiets niet zomaar kan stilleggen.”

Veel bezoekers kwamen met de auto naar het feest.Beeld BELGA

“We begrijpen dat dit illegale feest overlast veroorzaakt. Bij dringende problemen kan men de lokale politie contacteren op het nummer 011/70 19 11”, reageert de burgemeester. “Aanwezigen worden zo veel als mogelijk geïdentificeerd en vastgestelde inbreuken zullen vervolgd worden”, voegt de Limburgse procureur des konings Guido Vermeiren toe.

Duizenden feestvierders reisden met de auto naar het terrein, die her en daar staan geparkeerd. Omwille van de grote toestroom van mensen en voor ieders veiligheid werd beslist vanaf zaterdag tot nader order enkele straten af te sluiten. “Er is al sinds deze voormiddag een perimeter ingesteld waardoor auto’s niet meer vlakbij kunnen parkeren”, legt burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V) uit. “Maar toch stroomt er nog altijd volk toe. Ze parkeren zich wat verder weg en komen gewoon te voet.” Het feest zou eigenlijk tot maandag duren.

Het terrein waar het illegale feest plaatsvond.Beeld BELGA
Bezoekers.Beeld Bart Borgerhoff