Ward (26) reanimeert 3-jarige kleuter die bijna verdronk in zwembad: “Het kindje ademde en bewoog niet meer”

Ward had onlangs nog een EHBO-opleiding gevolgd: “Ik heb mijn diploma nog maar twee maanden. Dat ik dit zo snel in de praktijk moest omzetten, had ik niet verwacht.”© Pieter Van Hecke

Rupelmonde -

Ward (26) heeft zondag een driejarige kleuter van de dood gered door reanimatie. Ouders brachten het kind in paniek naar de apotheek in de Graaf Van Vlaanderenlaan in Rupelmonde. “Het kindje was helemaal nat, het was bijna verdronken”, vertelt Ward, zoon van de apotheker.

Pieter Van Hecke

Rond 10 uur kreeg de Hulpverleningszone Waasland een melding binnen van verdrinking. Een kind van drie werd door de ouders schijnbaar levenloos naar buiten gedragen. Hun eerste reflex was aan te kloppen bij de dichtstbijzijnde apotheek in de Graaf Van Vlaanderenlaan in Rupelmonde. Hun zoon Ward, die boven de apotheek woont, twijfelde niet en schoot ter hulp. “Het kleutertje ademde en bewoog niet meer. Ik heb een reanimatie uitgevoerd die gelukkig succesvol was”, vertelt Ward. “Ik kreeg het kind in mijn armen geduwd, het was helemaal nat, dus vermoedelijk gaat het om een ongeluk thuis.”

In zwembad gesukkeld

Volgens de eerste vaststellingen was het kleutertje in een zwembad gesukkeld en bijna verdronken. “De ouders waren in volle paniek, maar de omstandigheden zijn onduidelijk”, zegt Ward. “Ze zochten hulp en hun eerste reactie was naar de apotheek te komen.”

Omstanders slaagden erin de ouders te kalmeren. Het kind werd samen met de vader naar het ziekenhuis gebracht voor verdere opvolging.

Ward is een ingenieur en niet medisch geschoold. “Ik heb voor mijn job een opleiding EHBO gevolgd”, legt hij uit. “Ik leerde onder meer hoe ik mensen moest reanimeren. Ik heb mijn diploma nog maar twee maanden. Dat ik dit zo snel in de praktijk moest omzetten, had ik niet verwacht. Ik ben in elk geval bijzonder blij dat ik het kindje heb kunnen helpen. Ook de ouders waren achteraf heel erg dankbaar.”

Het kind stelt het ondertussen goed. Dat lieten de ouders al aan de redder weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen