Antwerp klopt KV Mechelen na sfeervolle en intense bekerfinale

Antwerp heeft in een kolkend Koning Boudewijnstadion voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de Beker van België gewonnen. De Great Old nam in de finale de maat van een verdienstelijk KV Mechelen en is daardoor ook zeker van een ticket voor de derde voorronde van de Europa League. Vincent Janssen en Michel-Ange Balikwisha waren de doelpuntenmakers op de Heizel.

Koen Frans

Volg hier de vreugdetaferelen bij Antwerp LIVE!

Het Koning Boudewijnstadion liep ruim een uur voor de aftrap al aangenaam vol voor deze heerlijke finale tussen KV Mechelen en Antwerp. Bij Malinwa verscheen de opgelapte Kerem Mrabti dan toch aan de aftrap, bij Antwerp kreeg Jurgen Ekkelenkamp een basisplaats ten koste van Mandela Keita. In het openingshalfuur was er echter meer te zien in de tribunes dan op de grasmat. Zowel in de geel-rode als de rood-witte vakken werd er vuurwerk afgestoken, maar op het veld was het lang wachten op een eerste kans.

Janssen ijzig kalm vanop de stip

Iets voorbij het halfuur knalde Ekkelenkamp een ingestudeerde vrijschop huizenhoog over. Het was de eerste doelpoging van de partij die naam waardig. Niet veel later zou Ekkelenkamp toch bepalend zijn. De Nederlander ging in de zestien over het been van de schuldbewuste Dries Wouters: penalty. Vincent Janssen trapte de bal keurig binnen, maar moest zijn strafschop van scheidsrechter Jonathan Lardot opnieuw nemen omdat die nog niet gefloten had. De topschutter van Antwerp bleef ijzig kalm, koos voor de andere hoek en nam doelman Coucke opnieuw te grazen. De Great Old op voorsprong na de eerste bal tussen de palen.

© David Catry / Isosport

Malinwa was niet aangeslagen. Aanvoerder Schoofs zag een eerste poging via de rug van De Laet in hoekschop dwarrelen. Op slag van rust probeerde hij het van iets verder, maar zijn vluchtschot zoefde over de kooi van doelman Jean Butez. Bij Antwerp probeerden ook Ekkelenkamp en Janssen het nog eens van grote afstand. Zonder succes. Na een weinig kansrijke eerste helft stond het halfweg 0-1 voor Antwerp.

Doodsteek van Balikwisha

Meteen na de pauze staken de fans van Antwerp een nieuwe pyroshow af. Daardoor werd de tweede helft met enkele minuten vertraging op gang gefloten. Defour had Lavalee halfweg overigens in de kleedkamer gehouden, Da Cruz was zijn vervanger. Mechelen kwam daardoor met iets meer aanvallende intenties uit de kleedkamer. De grootste kansen na de rust waren echter voor Antwerp. Ekkelenkamp, Muja, Janssen en De Laet namen Coucke onder vuur, maar die plooide niet. Aan de overkant lukte Storm na een rommelige fase ei zo na de gelijkmaker. In het eerste kwartier van de tweede helft noteerden we zo al meer grote kansen dan in de hele eerste helft samen.

Bij Antwerp moesten Pacho en Janssen intussen geblesseerd naar de kant. Afwachten hoe groot de averij is bij beide sterkhouders met het oog op de play-offs. De supporters van Mechelen stuwden hun ploeg nadien naar voor, Antwerp loerde op de tegenaanval. En op een van de die snelle counters vond Stengs de ingevallen Balikwisha aan de tweede paal: 0-2. De Heizel daverde op zijn grondvesten. Aan de score veranderde nadien niets meer. Antwerp neemt voor de vierde keer in de geschiedenis de Beker van België mee naar Deurne Noord en is daardoor al zeker van een plekje in de derde voorronde van de Europa League voor volgend seizoen. De Great Old blijft door de bekerwinst ook in de running om voor het eerst in de clubgeschiedenis de dubbel te pakken. Woensdag begint het aan de play-offs op het veld van Union. Maar vandaag zal er toch eerst stevig gevierd worden. Gelukkig is het morgen een feestdag.

REACTIES KVM. Schoofs: “De afstand naar de goal van Antwerp was zo groot”

REACTIES ANTWERP. De Laet: “De andere beker met Antwerp was mooi, maar deze is de mooiste”