Twee broers aan de Cote d’Azur: een met finesse en een met intensiteit

Zeker weten dat er in de zomer veel Belgen richting de Côte d’Azur trekken. Een blitzbezoek aan Saint-Tropez is daarbij een obligate vaste stop. Je vindt er zon, zee en strand, maar uiteraard ook wijn. We bevinden ons hier in de regio ‘Côtes de Provences’. Een regio, gespecialiseerd in rosé wijnen met een zeer lichte roze kleur, soms zelfs moeilijk te onderscheiden van een witte wijn. Mourvèdre, Cinsault en Grenache zijn de hoofd druivensoorten die er geteeld worden.

Als je niet op dezelfde plek zou verblijven, maar de kust gaat afrijden richting Marseille, kom je al snel in een andere regio terecht, namelijk de ‘Coteaux d’Aix-en-Provence’ met daartussen in ook nog de ‘Bandol’ geprangd. Of rijd je meer landinwaarts dan sta je in de ‘Coteaux Varois’. Deze keer blijven we graag hangen op één plek om wat te genieten van de rust. Vandaar dat we het beperkt houden tot de ontdekking van de nieuwe wijnen van het domein ‘Rinaudo’, gelegen in het welgekende dorp Ramatuelle.

Ramatuelle geniet wereldfaam door bekende badgasten die een bezoek brengen aan de baai Pampelonne. De baai ligt immers bezaaid met witte zandstranden waar de vele strandbars snel hun weg naar vonden. Hier komen de mensen posh hangen op het strand. De dames laten hun inner Brigitte Bardot naar boven komen. In de jaren vijftig werd op dit strand de film “Et Dieu…créa la femme” opgenomen met Bardot als nieuwe jonge ster. De heren kunnen hun inner Alain Delon kwijt. Hij schitterde dan weer in de cultfilm “La Piscine”. Dat genieten doe je met de perfecte rosé in de hand op je duur betaalde strandstoel. Wat wenst een mens nog meer? Eerlijk, het is heerlijk om hier een dag lang te liggen, te staren en af en toe eens in zee te duiken. Volledig zijn ligprijs voor een dag waard.  

In de heuvels boven Saint-Tropez

Ramatuelle ligt pal in de heuvels boven Saint-Tropez en is een heel druk bezocht vakantieoord. Vanuit het hoger gelegen stadje heb je een fantastisch uitzicht over de wijngaarden in de Var. Via via kwamen we terecht bij ‘Domaine Rinaudo’, één van de broers is samen met een Nederlandse, dat helpt om een paar woorden Nederlands uit te wisselen. Damien en Guillaume beslisten om op het familie-erf een wijndomein op te richten om hun oogst te vinificeren en kopers bij hen te ontvangen.

In 2018 zetten ze de eerste stap, en net zoals iedereen kregen ze in 2020 corona achter de kiezen. Maar de broers Rinaudo zijn mannen met een plan. Vandaag staat een volledig nieuw gebouw in de steigers met een professionele tasting ruimte,  bureauruimtes, voldoende ruimte om de productie van de wijn ter plaatse te kunnen doen alsook het stockeren van hun wijnen. De stock staat nu nog opgestapeld in het ouderlijk huis dat op het domein ligt. ‘It’s a family affair…”  Wij werden hartelijk ontvangen in de ruwbouw, maar als alles goed gaat komt er een grote opening volgend jaar in juni.

Voorlopig hebben zij twee flessen rosé op de markt. Eentje met de naam “Finesse” en eentje die luistert naar “Nuit Intense”. We hebben uit beleefdheid niet durven vragen of dat ook iets te maken had met het karakter van de broers. 

Goede balans

“Finesse” was onmiddellijk heel mooi in de neus, fruitig zonder dat het te fruitig wordt. Een goede balans in frisheid en de belofte van wit steenfruit. De wijn is samengesteld uit 60 procent Cinsault, 30 procent Grenache en 10 procent Tibouren. De laatste druif komt quasi enkel in deze streek voor en is een moeilijke druif om te telen waardoor ze vaker in blends voorkomt dan dat je ze als monocépage zou vinden. Ze heeft namelijk een grillig traject als het aankomt op een vaste oogst. Dat kan van jaar tot jaar erg verschillen.

In de mond alweer dat evenwicht, een lichte rosé met een mooi bittertje in de afdronk. Zeker een elegante wijn, waarmee je heerlijk zal aperitieven. Geen te zoete of te bittere tinten in de nasmaak. Wie veel rosé drinkt zal dit toch al gauw tot de categorie van de betere flessen rekenen. Liefhebbers moeten hier 15 euro voor neertellen.

Je zal in de streek zeker een goedkoper segment vinden, maar hier kiezen ze om veel manueel te doen, hebben ze nog beperkte oplages en investeren ze volop in de toekomst. Om hun wijn te maken namen ze een oenoloog onder de arm die voor verschillende coöperatieven werkt in de regio. De druiven worden manueel geoogst en ook apart nog eens geselecteerd alvorens er tot fermentatie wordt overgegaan.

“Nuit Intense” onthult in de neus een wijn met een krachtiger smaakpalet. De samenstelling van de druiven is compleet anders: 60 procent Grenache, 30 procent Cinsault en 10 procent Syrah. De neus is complexer, met exotisch fruit en bloemen. De neus trekt zich door in de mond. De Syrah geeft overduidelijk kracht aan de wijn, met wat kruidigheid in de afdronk. Voor deze tel je 20 euro neer.

Met deze twee flessen hebben ze een aanbod dat bestaat uit twee compleet verschillende wijnen. Daar waar je “Finesse” perfect als aperitief kan serveren, heb je bij “Nuit Intense” eerder al een wijn met meer pit. Dat past zeker bij een salade geitenkaas of iets exotischer uit de Aziatische keuken.

“Bois de Rose”

Ook maken ze plannen om het gamma nog uit te breiden met een gastronomische wijn. Wij kregen al een voorsmaakje van “Bois de Rose”. Sedert september 2022 rijpt het sap in houten vaten en dat zal nog minstens een maand zo zijn. Na 8 maanden rijping op het vat plannen ze de wijn te bottelen. Nu al is dit een heel rijke rosé waarbij het hout zeker aanwezig is in de neus. Niet iedereen zal hier meteen fan van zijn, zeker niet als je een lichte rosé verwacht. Maar ze mikken met deze fles op een aanbod in restaurants en kenners die dit zullen appreciëren bij een gerecht.

Voor de reizigers onder de ons, een trip Nice – Brussel duurt om en bij anderhalf uur. Je staat vliegensvlug aan de Franse Riviera en hebt alles wat je nodig hebt om de batterijen op te laden.  Wij kijken al uit naar ons volgende bezoek, het grote openingsfeest bij onze nieuwe vrienden en om de streek intenser te verkennen, bij dag én bij nacht.

Meer
Wijn Insider