All rights reserved 2023

Premier De Croo wil land in 2024 "niet opnieuw laten gijzelen" door communautaire hervorming

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil niet focussen op een communautaire hervorming na de verkiezingen van 2024. Dat heeft hij gezegd op een 1 mei-viering van Open VLD in Blankenberge. "Het is onze keuze of we ons opnieuw laten gijzelen door de logica om alles te splitsen en af te breken", klonk het. "Voor dat soort discussies hebben we in ons land de tijd niet meer."

De Croo hield op de 1 mei-viering van Open VLD Blankenberge een pleidooi voor respect voor de werkende mens. "Zij zijn de ruggengraat van onze economie. Als we willen dat ons land sterker en welvarender uit de crisissen van de voorbije jaren komt, dan zal het zijn door hun inzet." Volgens de premier is de ongelijkheid tussen werkenden en niet-werkenden "de echte ongelijkheid in ons land". "Er zijn in ons land mensen die gaan werken en minder overhouden dan mensen die niet gaan werken."

Volgens De Croo is dat ook waar op moet worden gefocust na de verkiezingen. "Dat moeten we aanpakken en dat is voor mij de inzet van de fiscale hervorming waar we de komende maanden stappen moeten zetten, en waar we ook de volgende jaren moeten aan verder werken. Door het kluwen van uitkeringen, sociale kortingen en tegemoetkomingen tegen het licht te houden, in alle vormen en op alle niveaus."

Fundamentele keuze

Een communautaire hervorming lijkt voor De Croo minder belangrijk. "Het is onze keuze of ons land volgend jaar opnieuw vastloopt en of we ons opnieuw laten gijzelen door de logica om alles te splitsen en af te breken", zegt hij.

"Voor dat soort discussies hebben we in ons land de tijd niet meer. We hebben daar al veel te veel energie mee verloren. De volgende regering moet gewoon aan de slag, opbouwen in plaats van af te breken. Dat is de fundamentele keuze de volgende jaren."

Meest gelezen