Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Modeontwerper die Russische presidentsvrouwen kleedde op 85-jarige leeftijd overleden

De Russische modeontwerper Slava Zaitsev tijdens de modeweek van Moskou in 2013.Beeld AFP

De beroemdste modeontwerper van Rusland, Vyacheslav ‘Slava’ Zaitsev, is overleden. Dat meldden Russische nieuwszenders zondag. Zaitsev mocht onder anderen de presidentsvrouwen van Rusland onder zijn indrukwekkende klantenkring rekenen.

Volgens het Russische persbureau TASS stierf hij na een langdurig ziekbed in een ziekenhuis in de regio Moskou. De 85-jarige Zaitsev werd op 2 maart 1938 geboren in Ivanovo - het centrum van de textielindustrie, ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van Moskou. Het was een tijd waarin nagenoeg iedereen in de voormalige Sovjet Unie gehuld ging in ouderwetse, saaie en grijze kleding.

In 1965 werd Zaitsev aangesteld als artistiek directeur van het experimentele All-Union House of Fashion Models in Moskou, en sommige van zijn ontwerpen, met vaak bloemrijke traditionele Russische patronen, werden zelfs tentoongesteld in het Westen. In 1969 organiseerde het Museum of Modern Art in New York een show van damesjurken gebaseerd op schetsen van onder meer Zaitsev. Na de show ontving hij aanbiedingen om winkels in het Westen te openen, wat de Sovjetautoriteiten afwezen.

Eigen label

In 1979 verliet Zaitsev het All-Union House of Models voor een klein atelier, dat hij in 1982 veranderde in het Slava Zaitsev Moscow Fashion House, waarmee hij de eerste Sovjetontwerper werd die zijn kleding onder zijn eigen naam mocht labelen.

Onder de Russische klanten van Zaitsev bevonden zich muzieksterren, acteurs en politici. De ontwerper brak internationaal door toen Raisa, de vrouw van Sovjetleider Michail Gorbatsjov, in de jaren tachtig en negentig zijn creaties begon te dragen. Dankzij de zichtbaarheid van het Sovjetpaar en het hervormingsprogramma dat bekend stond onder de naam ‘perestrojka’, ging Zaitsev zijn ontwerpen al snel tentoonspreiden in Parijs, Tokio en andere wereldsteden. In de Franse pers kreeg hij daarop de bijnaam ‘Red Dior’, een verwijzing naar het beroemde Franse modehuis.

Ook Ljoedmila, de vrouw van de Russische president Vladimir Poetin, liet zich door Zaitsev kleden. Ze droeg één van zijn jurken tijdens een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk in juni 2003, waar ook koningin Elizabeth II aanwezig was.

Zaitsev won talloze prijzen in binnen- en buitenland. “Ik had ongelooflijk veel geluk dat ik al vroeg bewust werd wat ik wilde met mijn leven”, schreef Zaitsev op zijn website. “Godzijdank vond ik de zin van het leven op zoek naar harmonie en perfectie door middel van de hoogste kledingkunst.”

Eigen label
Beeld AP