Op één na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis: First Republic Bank zal opgekocht worden door JP Morgan Chase

De noodlijdende Amerikaanse grootbank First Republic Bank is overgenomen door de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), de Amerikaanse nationale instelling die de tegoeden van rekeninghouders beschermt als een bank failliet gaat. Alle deposito’s en activa van de bank worden opgekocht door JP Morgan Chase, de grootste bank van de VS.

In het nieuws: Einde van de rit voor First Republic, na een lijdensweg van bijna twee maanden.

  • In een persbericht liet de Californische financiële waakhond DFPI weten dat JP Morgan “alle deposito’s, inclusief alle niet-verzekerde deposito’s, en vrijwel alle activa” van First Republic zal overnemen. De bank wordt onder curatele van de FDIC gesteld, dat een overnamebod van JP Morgan heeft aanvaard.
  • First Republic kampte al sinds maart met problemen. Nadat in maart Silicon Valley Bank en Silvergate ten onder gingen, een gevolg van de steeds hogere rentes in het land, verloren veel Amerikanen hun vertrouwen in de regionale banken. Daardoor haalden zij massaal geld van hun rekeningen. 
  • Bij First Republic werd zo’n 100 miljard dollar afgehaald. Aandeelhouders kregen dat nieuws vorige week te horen, toen de bank zijn kwartaalcijfers bekendmaakte. Meteen daarna dook de aandelenkoers van de bank naar beneden. Sindsdien worstelde de bank om het hoofd boven water te houden, maar analisten verwachtten eind vorige week al dat de bank het weekend niet zou overleven.

Gefaald reddingsplan

Opgemerkt: JP Morgan speelde ook in maart al een belangrijke rol. 

  • Jamie Dimon, de voorzitter van de grootbank die ook wel eens een “master of the universe” wordt genoemd, verzamelde toen bankiers van een tiental grote banken, die 30 miljard dollar in First Republic pompten om te verzekeren dat de bank over genoeg liquiditeit zou beschikken.
  • Beleggers twijfelden echter meteen of het plan zijn beoogde effect zou hebben. De deposito’s van de 11 participerende banken waren immers maar voor 120 dagen toegezegd. De aandelenkoers van First Republic bleef na het nieuws verder zakken. Van begin tot eind maart verloor die 90 procent van zijn waarde.

Het vermelden waard: Het is niet de eerste keer dat JP Morgan tijdens een woelige periode een bank overneemt. Tijdens de bankencrisis van 2008-2009 nam die de noodlijdende banken Bear Stearns en Washington Mutual over. Die laatste was de grootste Amerikaanse bank in de geschiedenis die faalde. First Republic staat nu op de tweede plaats, net boven Silicon Valley Bank, dat in maart dit jaar ten onder ging.

(nd)

(nd)

Meer