"Klein clubje superrijken wordt steeds rijker": Raoul Hedebouw (PVDA) pleit in 1 mei-toespraak opnieuw voor miljonairstaks

"Het is hoog tijd dat de belastingen in ons land eindelijk eerlijker worden", herhaalt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw tijdens de jaarlijkse 1 mei-viering van zijn partij de oproep van zijn partij om een miljonairstaks in te voeren. PVDA pleit er al jaren voor om de allerrijksten in ons land extra te belasten en heeft daarvoor een concreet voorstel ingediend in de Kamer: die miljonairstaks zou de staatskas volgens Hedebouw acht miljard euro kunnen opleveren.

"Een klein clubje superrijken wordt steeds rijker, terwijl de mensen die de rijkdom creëren met moeite de maand doorkomen", klaagt Hedebouw aan tijdens zijn 1 mei-toespraak in Brussel. "En wat doet de regering? Ze verhoogt de accijnzen op onze energiefactuur. Daarom zeggen wij met de PVDA: “Het is genoeg geweest. Tax the rich!”

De uiterst linkse partij heeft in de Kamer ook een concreet voorstel voor zo'n miljonairstaks op tafel gelegd. "Het gaat om een belasting van 1 procent op nettovermogens van meer dan 1 miljoen euro, 2 procent boven de 2 miljoen euro en 3 procent boven de 3 miljoen euro", verduidelijkt Hedebouw.

BEKIJK - "Belastingen treffen altijd het werkvolk, maar nooit de superrijken":

Videospeler inladen...

"Onze miljonairstaks kan morgen al goedgekeurd worden en zou 8 miljard euro opbrengen. Die 8 miljard kunnen we gebruiken voor onze pensioenen, voor onze gezondheidszorg, voor onze openbare diensten", haalt Hedebouw aan. Maar hij verwacht weinig steun te vinden in de Kamer voor zijn voorstel. "De rechtse partijen zijn natuurlijk allemaal tegen. De Croo (Open VLD), Bouchez (MR), De Wever (N-VA), allemaal verdedigen ze openlijk de rijksten."

"Ook effectentaks treft de superrijken niet"

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft in zijn plannen voor een financiële hervorming een verdubbeling van de effectentaks opgenomen, maar voor PVDA volstaat dat niet. Tijdens zijn kritiek op het voorstel viseert Hedebouw vooral Vooruit, dat via voorzitter Conner Rousseau dit weekend nog liet verstaan dat ze openstaat voor een verhoging van de effectentaks.

"De socialisten beweren dat ze de breedste schouders al laten bijdragen via de zogenoemde “effectentaks”. Wat is de effectentaks? Dat is een belasting van 0,15 procent op aandelen die op een effectenrekening staan. Maar wat blijkt? De superrijken hebben aandelen op naam en zetten die niet op een rekening."

Dat is niet de enige sneer die Hedebouw tijdens zijn toespraak doet naar de socialisten, maar toch hoopt hij op steun van hen en de andere linkse partijen in de Kamer. "Het wetsvoorstel staat klaar en ik hoop dat Vooruit, PS, Ecolo, en Groen mee willen doen om een échte vermogensbelasting in te voeren."

Meest gelezen