© Photo News

5 vuistregels voor Stuivenberg en co om Celta de Vigo te bekampen

“We spreken af dat we hier nog twee keer vertrekken?” Geen Europese trip vanuit Maastricht zonder oneliner van Pierre Denier. Maar zo dichtbij ligt dus het ticket voor de finale in Stockholm. En tegelijk zo ver weg, Celta Vigo wordt een loodzware horde om te nemen. “Dat we hier staan is al een uitzonderlijke prestatie, het is makkelijker om kampioen te worden”, beweert technisch directeur Dimitri de Condé. Samen met voorzitter Herbert Houben en coach Albert Stuivenberg buigt hij zich over onze vijf vuistregels voor Vigo.

Marnik GEUKENS

1 Wees voorbereid op indrukwekkende pressing

Er zijn hellen waar de vlammen hoger oplaaien dan in Balaidos. Toch mogen de Genkse spelers zich aan een heet openingskwartier verwachten. Dat heeft veel met de speelwijze van Celta de Vigo te maken. Coach Eduardo Berizzo predikt een hoge pressing, die zeker in de beginfase versmachtend kan zijn.

De Condé: “Net zoals KRC Genk zet Celta de Vigo hoog druk, alleen gebeurt dat bij hen nog veel extremer. Ook mentaal proberen de Spanjaarden je meteen te domineren. Dat ondervonden we al in Bilbao, hopelijk heeft die ervaring onze spelers sterker gemaakt. Nu ja, we zitten ook in de kwartfinales, dan zijn er geen makkelijke wedstrijden meer. Niet verliezen, zou fantastisch zijn of een andere haalbare uitgangspositie voor de terugwedstrijd. Want thuis kunnen wij iedereen aan, dat bleek tegen Bilbao.”

Stuivenberg: “Je mag de heenmatch niet los zien van de return, je kan niet elke keer het verschil al maken in de eerste wedstrijd zoals dat in Gent lukte. Celta durft het aan om één op één te spelen over het volledige veld. Dat trekken ze in het extreme door, de buitenspeler zal gevolgd worden naar de overkant van het veld. Best apart maar heel duidelijk.”

2 Doe Celta twijfelen door zelf tegen te prikken

De beste manier om die druk te doen afnemen, is zelf tegenprikken. De vijand met zijn eigen wapens verslaan.

Stuivenberg:Beat the pressure, zeggen ze in Engeland. Voetbal met lef onder de druk uit. Daar zijn we steeds beter in geworden. Thuis voor de beker tegen Oostende deden we dat nog heel slecht, die beelden hebben we achteraf nog vaak gebruikt. De centrale verdedigers van Celta zijn niet bijzonder snel, daar liggen mogelijkheden. Maar dan moet je dus ook zo dicht mogelijk bij hun doel de bal proberen te veroveren.”

De Condé: “Ik geloof in onze kansen, omdat wij niet op z’n Belgisch spelen. Wij zullen de tegenstrever niet voor onze eigen rechthoek met een gesloten defensie opwachten, daar hebben we de spelers niet voor. Wij zullen zelf aanvallen, op z’n Genks. Dat hebben Spaanse ploegen niet graag. Ze houden er niet van om zelf achter de bal te lopen. Hopelijk kunnen we hen doen twijfelen door hen vanaf de eerste minuut pijn te doen.”

3 Als alles onder controle lijkt, wordt het pas echt gevaarlijk

Eén van de lessen van Bilbao was dat Spaanse ploegen op elk moment kunnen toeslaan. Op het moment dat je alles onder controle lijkt te hebben, wordt het pas écht gevaarlijk.

De Condé: “De Primera Division is voor mij de sterkste competitie ter wereld, nergens wordt er intelligenter en sneller gevoetbald. Ze hebben ook zo veel individueel talent dat ze op elk moment kunnen toeslaan. Vooral wanneer je het niet verwacht. Op dat vlak is het natuurlijk vooral uitkijken voor Aspas, één van de beste voetballers van Spanje. Heel raar dat het voor hem bij Liverpool niet lukte, maar in Vigo is hij de koning. Wanneer hij aan de bal is, gebeurt er iets.”

Stuivenberg: “Een mannetje op Aspas kleven, past niet in onze filosofie. We zouden er ook niet goed in zijn. We moeten hem collectief opvangen, communicatie wordt enorm belangrijk. Ik kijk er echt naar uit hoe dit jonge team deze volgende stap zal zetten. Iedereen zal op zijn absolute top moeten spelen, willen we een kans maken tegen Celta. Dat betekent dat je op elk moment gefocust moet zijn. We spelen tegen een heel ervaren en leep team, dat nog een trapje hoger staat van Astra Giurgiu. Tegen hen hadden we zowel uit als thuis enkele moeilijke momenten, waarin we in de fout gingen. Die fouten zullen we tot een minimum moeten beperken.”

4 Pas op in de buurt van de grote rechthoek

Bij die leepheid en ervaring passen ook de truken van de foor rond en in de grote rechthoek. De jonge Genkse verdedigers zullen er op de testbank worden gelegd, verwittigde doelman Ryan gisteren al in deze krant.

De Condé: “Op dat vlak hebben we heel veel leergeld betaald in Bilbao, waar we drie strafschoppen tegen kregen. Ik ben er zeker van dat iemand als Timothy Castagne daar zijn lessen uit getrokken heeft. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan, je mag ook niet te passief verdedigen, natuurlijk. Spaanse clubs stellen zich overigens in op de vinnige aanvallers, die ze wekelijks tegenover zich krijgen. Bijna alle backs zijn klein en wendbaar.”

Stuivenberg: “Het is een kwestie van intelligentie en ervaring, je kan het op korte termijn niet aanleren om op de juiste manier te verdedigen tegen zulke vinnige en lepe aanvallers. Ook dit is weer een test, niet alleen voor onze verdedigers. We mogen zo weinig mogelijk vrijschoppen weggeven. Dichtbij de rechthoek is de linker van Aspas dodelijk, maar van iets verder kan ook Wass dodelijk toeslaan. Rechtstreeks op doel of met scherp aangesneden voorzetten, het is een belangrijk wapen van Celta.”

5 Besef dat je geschiedenis kan schrijven

De Genkse delegatie stapte gisterenochtend met de borst vooruit het vliegtuig op. Deze kwartfinales zijn al een historisch hoogtepunt in de clubgeschiedenis, maar dat betekent niet dat de honger moet gestild zijn.

Stuivenberg: “We moeten hiervan genieten maar tegelijkertijd geloven we rotsvast in onze kans om nog een ronde verder te geraken. Dat kàn, op voorwaarde dat we individueel én als team ons best niveau halen.”

De Condé: “Dit is echt een uitzonderlijke prestatie, het is makkelijker om kampioen te worden dat dit parcours af te leggen in Europa. Maar het hoeft hier niet te stoppen. Overleven we de heenmatch, dan zijn we in staat om te stunten voor eigen publiek.”

Houben: “Ik ben een trotse voorzitter en leef met een geruster gevoel naar deze kwartfinale toe dan naar de wedstrijden in de kwalificaties. Daar heb je alleen veel te verliezen, is het een blamage als je eruit vliegt. Dat betekent niet dat we nu zonder ambitie het vliegtuig opstappen. Wij willen altijd meer. De topprestaties in de Europa League zijn erg belangrijk voor onze club. Iedereen kent ons in Europa, ze weten ook dat spelers die van bij ons komen ook elders nog stappen vooruit zetten. Dat maakt het ook iets makkelijker om toptalenten aan te trekken. De volgende stap, die we moeten zetten als club, is de toptalenten nog iets langer aan boord houden. Wij willen volgend seizoen met deze kern nog hoger mikken. Dat is voor mij veel belangrijker dan de puur financiële winst – KRC Genk houdt netto minstens vijf miljoen over aan deze campagne – die dit schitterend parcours met zich meebrengt.”