AFP or licensors

Protest pensioenhervorming in Frankrijk mondt uit in rellen, meer dan 500 relschoppers opgepakt

In de Franse hoofdstad Parijs zijn er opnieuw zware confrontaties geweest tussen relschoppers en de politie. Ook in andere Franse steden zijn relschoppers opgepakt tijdens het protest tegen de pensioenhervorming van de regering. In heel Frankrijk zijn zeker 780.000 mensen op straat gekomen. Volgens Binnenlandse Zaken werden meer dan 500 mensen opgepakt en raakten meer dan 400 agenten gewond.

Het was al even geleden, maar maandag heeft nog eens een nationale actiedag plaatsgevonden tegen de pensioenhervorming van de Franse regering plaats, de dertiende al. 

Een actiedag die verschilde van de vorige, want naar aanleiding van 1 mei, Dag van de Arbeid, trokken de 8 belangrijkste vakbonden in de namiddag samen de straat op in Parijs. En dat was toch al bijna 15 jaar geleden. Eerder op de dag vonden al kleinere optochten plaats in andere steden, zoals Straatsburg, Rijsel, Toulouse en Marseille.

Met hun gemeenschappelijke vakbondsactie willen de Franse bonden aantonen dat ze de strijd tegen de pensioenhervorming nog niet hebben opgegeven. "De wet is aangenomen, maar nog niet verteerd", verwoordde een demonstrante de drijfveer om te blijven betogen.

De pensioenwet is inderdaad al door het parlement aangenomen en de Franse president Macron probeerde twee weken geleden de bladzijde tijdens een televisietoespraak om te slaan en vooruit te kijken. Maar de bonden hoopten met een hoge opkomst op 1 mei Macron toch te overtuigen om alles te heroverwegen.

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in totaal bijna 800.000 mensen op straat gekomen, van wie 112.000 betogers in Parijs. De vakbonden spreken van zeker 500.000 mensen in Parijs en meer dan 2 miljoen over heel het land. 

Veldslag in Parijs

De vakbonden hoopten ook op een rustige betoging, zonder geweld en vernielingen. Maar dat is ook maandag niet gelukt. In de hoofdstad vond een ware veldslag plaats tussen de politie en extreme relschoppers.

De optocht was nog maar net begonnen of honderden relschoppers begonnen al bankfilialen te vernielen, stelde VRT NWS-journalist Steven Decraene ter plaatse vast, waarna ze ook de confrontatie met de politie opzochten. En ook in Nantes en Marseille kwam het tot opstootjes en vernielingen.

In Parijs was er sprake van zo'n 1.000 extremisten die zich onder de betogers hadden vermengd. Zo'n 5.000 agenten en gendarmes waren opgetrommeld om de rust in de hoofdstad te bewaren. In heel het land ging het om 12.000 agenten en gendarmes. 

BEKIJK - Opnieuw confrontatie tussen politie en relschoppers in Parijs, ook onschuldige betogers delen in de klappen:

Videospeler inladen...

Volgens Decraene had de politie opnieuw de handen vol met de zogenoemde "black blocs", anarchisten en extreemlinkse actievoerders die alle symbolen van het gezag proberen te vernielen.

"De vakbonden wilden een rustige betoging, maar er zijn ook veel mensen naar hier gekomen met de bedoeling om rel te schoppen. Hier op Place de la Nation, in het hartje van Parijs, zijn er wolken van traangas met daarachter een volledige compagnie van oproerpolitie", getuigde Decraene.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zijn in heel Frankrijk 406 agenten gewond geraakt, van wie één iemand zwaargewond door een molotovcocktail. 540 mensen werden opgepakt.

BEKIJK - Steven Decraene: "President Macron lijkt niet van plan om toe te geven aan het straatprotest":

Videospeler inladen...

Meest gelezen