Archiefbeeld ter illustratie.
Foto VRT

Blauwalg op recreatievijver van Hazewinkel Sport Vlaanderen in Willebroek: recreatie- en captatieverbod

Op de recreatievijver van Hazewinkel Sport Vlaanderen hebben de Vlaamse Milieumaatschappij en Zorg en Gezondheid blauwalg vastgesteld. Dat meldt RTV. Op advies van Zorg en Gezondheid zijn alle vormen van recreatie in en op het water verboden. Het is ook verboden om water uit de vijver te nemen. 

De Vlaamse Milieumaatschappij en Zorg en Gezondheid hebben in stalen uit de recreatievijver van Hazewinkel Sport Vlaanderen blauwalg teruggevonden. De stalen werden genomen nadat de alg vorige week werd gezien in het water langs de Beenhouwerstraat in Willebroek. 

Blauwalgen kan giftige stoffen verspreiden wanneer ze afsterven. Wanneer zwemmers in contact komen met de drijvende laag algen of de giftige stoffen binnenkrijgen bij een slok water, kunnen ze daar ziek van worden. Zo kan je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en diarree. 

Recreatie vindt nieuwe veilige haven bij De Bocht

Omdat de alg drijft in het gedeelte waar recreatie gebeurt, heeft de burgemeester van Willebroek een recreatieverbod opgelegd.  Surfen, duiken, pedalo, wake-boarden, zwemmen, tubing, bootvissen, waterskiën en alle andere vormen van recreatie zijn tijdelijk verboden. Andere vormen van waterrecreatie zoals roeien, zeilen en kajakken worden ontraden, maar mogen doorgaan in clubverband en met de nodige voorzorgsmaatregelen. Sport Vlaanderen zal daarom de nodige tips geven aan de coaches. 

"Alle activiteiten worden verplaatst naar het wateroppervlak De Bocht, vlakbij. De vijver had de voorbije jaren ook al te kampen met blauwalg. Dit geval is toch uitzonderlijk vroeg", vertelt burgemeester Eddy Bevers (N-VA). "Het verbod wordt wekelijks geëvalueerd. Vrijdag zullen we bekijken of de maatregelen verlengd moeten worden." 

Meest gelezen