© atv

Tumult tussen Turken en Koerden in Antwerp Expo: “Turkse burgemeester was afgezakt om stemmen te ronselen”

Antwerpen -

Turkse Belgen kunnen sinds afgelopen weekend in Brussel, Hasselt en Antwerpen stemmen voor een nieuwe president en een nieuw parlement in Turkije. Aanvankelijk verliep alles in Antwerp Expo rustig, maar zondagavond ontstonden er opstootjes tussen enkele Turken en Koerden. De bemiddelingsteams van de Antwerpse politie moesten tussenbeide komen.

Alexandro Yaramis

Op 14 mei trekken de Turken naar de stembus in Turkije. In België kunnen Turkse Belgen vanaf nu tot 7 mei al stemmen voor een nieuw parlement en een nieuwe president. In Brussel kan dat in de Brussels Expo, bij ons in Antwerp Expo. Dit jaar konden de mensen voor de eerste keer gaan stemmen in Hasselt, in de Trixxo Arena. Door de drukte daar kwamen veel kiezers alsnog naar Brussel of Antwerpen.

In Antwerp Expo verliep alles aanvankelijk rustig, maar zondag rond 21u ontstond er tumult tussen Turken en Koerden. “Bij het geduw en getrek raakte niemand gewond”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “De bemiddelingsteams zijn tussenbeide gekomen en de rust is iets later weergekeerd.”

Alliantie van de Natie

Volgens TIP Belcika, de Belgische tak van de Turkse Arbeiderspartij, is Serkan Koyoncu (AKP), de burgemeester van Emirdağ, afgezakt naar Antwerp Expo om stemmen te ronselen. Maar van 29 april tot 7 mei mogen de politieke partijen geen enkele vorm van reclame maken in Antwerp Expo. Ze mogen de stemmers alleen wegwijs maken. “Koyoncu’s lijfwachten vielen onze kameraden en YSP-vertegenwoordigers aan”, klinkt het bij de Turkse Arbeiderspartij op Twitter.

De YSP of Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi is onderdeel van de Alliantie van de Natie, waar zes oppositiepartijen deel van uitmaken. Kemal Kilicdaroglu (CHP) is door die alliantie naar voren geschoven als grootste kanshebber om Turks president Recep Tayyip Erdogan uit het zadel te lichten.

Ook in de Rai in Amsterdam waren er zondag opstootjes. Fatih Özyar, een correspondent van de Turkse tv-zender A Haber, vertelde in een uitzending over de gebeurtenissen. Özyar zelf raakte lichtgewond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER