Schattenjacht naar nazischat in Nederland levert niets op

In Nederland is een schattenjacht naar een mogelijke nazischat op niets uitgedraaid. Het dorpje Ommeren in de provincie Gelderland is al wekenlang in de ban van een mogelijke miljoenenschat die Duitse soldaten er zouden begraven hebben. Een officiële zoektocht heeft vooral schroot opgeleverd, maar geen schat.

Het klinkt als het scenario van een avonturenfilm. Het Nationaal Archief in Nederland heeft in januari een handgetekende "schatkaart" vrijgegeven. De kaart zou getekend zijn door Duitse soldaten tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. En de vindplaats aanwijzen van een verloren gewaande nazischat in Ommeren, een dorpje in Gelderland.

De vrijgegeven "schatkaart"

De schat zou bestaan uit vier kisten gevuld met goud, juwelen en horloges. Buitgemaakt door de bezetters nadat een geallieerd bombardement een bank in Arnhem en de kluisjeszaal zo beschadigde, dat de waardevolle voorwerpen voor het grijpen lagen. In het verleden is al meermaals gezocht, maar tot nog toe is de schat die miljoenen waard zou zijn nog nooit gevonden.

IN KAART - Hier ligt Ommeren:

Na de vrijgave van de "schatkaart" ging het verhaal al snel een eigen leven leiden op het internet. Het anders zo rustige Ommeren werd overspoeld door amateurarcheologen gewapend met metaaldetectoren en spades. Om verdere overlast te voorkomen, werd een graafverbod ingesteld en organiseerde de gemeente zelf een officiële zoektocht onder leiding van de lokale historische kring en een team echte archeologen.

Geen schat

Vanmorgen vroeg werd op verschillende mogelijke vindplaatsen gezocht met metaaldetectoren en nadien gegraven. De schat is niet boven gekomen. "We hadden geen hoge verwachtingen", zegt archeoloog Martijn Bink (VU Amsterdam) aan persagentschap AP. "We hebben drie gaten gegraven waar we een signaal kregen van de metaaldetector, maar geen schat."

BEKIJK - Op schattenjacht in Ommeren:

Videospeler inladen...

Bink geeft meteen ook aan dat er niet meer verder zal worden gezocht. "We gaan het hierbij laten", zegt hij. De lokale historische kring is ondanks het gebrek aan een schat niet teleurgesteld. "Het is net als het Monster van Loch Ness, dat is ook nooit gevonden, daar kun je het mee vergelijken", zegt Joke Honders van die kring aan NOS. "De schat is niet gevonden, maar we kunnen er een mooi verhaal omheen maken."

Schepen Pieter Neven van de gemeente Buren, waar Ommeren een deelgemeente van is, hoopt dat desondanks het tegenvallende resultaat dit meteen ook het einde is van de schattenjacht. "Het was niet leuk wat er hier gebeurde toen de kaart bekend raakte", zegt hij aan NOS. "Mensen gingen op andermans terrein een gat van anderhalve meter graven. Dat is niet fijn, dus we werden dat wel zat."

Behalve wat schroot is ook een kogel bovengehaald.

Meest gelezen