Leerlingen moeten voortaan zelf bewijzen dat B- of C-attest onterecht was: “We kiezen de kant van de leerkracht”

© BELGA

Oneens met een beslissing van de klassenraad? Dan moet je voortaan zelf bewijzen dat die verkeerd was. Tot nu lag die bewijslast bij de school. “Vlaanderen kiest kant van de leerkracht”, zegt minister Weyts.

Koen Baumers

Ja, maar de leerkracht had iets tegen mij? Leerlingen en hun ouders die een B- of C-attest willen aanvechten, moeten voortaan zelf bewijzen aandragen als ze juridische stappen nemen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts verankert een “vermoeden van deskundigheid” voor leerkrachten in een decreet, zoals dat ook al geldt voor bijvoorbeeld politieagenten of treinbegeleiders. Ook als je een verkeersovertreding of een boete voor zwartrijden wil aanvechten, ligt de bewijslast bij jou.

“We waarderen het werk van leerkrachten én de oordelen die ze vellen bij evaluaties”, zegt Weyts. “Het is dan ook logisch dat we aan hun kant staan. En dat we hen verdedigen als hun oordeel, of zijzelf, worden aangevallen. Desnoods tot in de rechtbank. We staan aan de kant van onze leerkrachten.”

Ben Weyts.© BELGA

Elk jaar trekken tien tot twintig leerlingen naar de Raad van State om een B- of C-attest juridisch aan te vechten. Dat leerkrachten en directies daardoor de nood voelen om elk jaar “honderdduizenden beslissingen” te “verantwoorden met dikke pakken papier”, weegt volgens Weyts zwaar door op de onderwijskwaliteit. “Hoe minder tijd leerkrachten moeten verspillen aan het aanleggen van dossiers, hoe meer tijd ze overhouden voor hun echte kerntaak: lesgeven.”

“Vaak onvoldoende motivering”

De Vlaamse Scholierenkoepel stelt zich toch vragen bij de beslissing. “Leerlingen zien ook hoe veel administratieve taken de leerkrachten moeten uitvoeren, dus ik begrijp dat de minister die lasten wil wegnemen”, zegt voorzitter Mauro Michielsen. “Maar het is wel belangrijk dat leerlingen feedback blijven krijgen, zodat ze weten wat ze verkeerd hebben gedaan. Dat behoort tot het takenpakket van een leerkracht, en liefst niet enkel op het einde van het schooljaar.”

Mauro Michielsen.© Marc Gysens

Bij de Scholierenkoepel willen ze de discussie dus niet verengen tot het juridische luik. “We moeten focussen op alles wat er voordien gebeurt. Er is nood aan goede dialoog tussen ouders en de school. Tot nu toe is er vaak onvoldoende motivering.”

Weyts koppelt aan de beslissing ook de oprichting van een juridisch fonds. “Als er dan toch een juridisch geschil van komt, zal de Vlaamse overheid de kosten van de procedures en bijvoorbeeld een advocaat dragen tot een bedrag van 10.000 euro, in plaats van de scholen zelf. Ook als een leerkracht slachtoffer werd van geweld, bedreigingen, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag.”

Weyts creëert daarvoor nu een juridisch fonds. Scholen kunnen ook een beroep doen op het juridisch fonds als een leerkracht slachtoffer werd van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag.

“In de strijd tegen het lerarentekort wil ik vooral meer waardering voor onze leerkrachten”, zegt Weyts. “Dat betekent ook dat we hun oordeel respecteren en zelfs verdedigen – desnoods tot in de rechtbank. We staan aan de kant van onze leerkrachten, in woord en in daad”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen