Alle ogen gericht op de Fed en de ECB deze week: 3 vragen voor de markten

Zowel de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) als de Europese Centrale Bank (ECB) zal naar verwachting deze week de rente verhogen.

Waarom is dit belangrijk?

Zowel in de VS als in Europa vertraagt de inflatie sinds het begin van het jaar. Helaas houdt de kerninflatie (exclusief energie- en agrarische prijzen) beter stand dan verwacht en stijgt deze op sommige plaatsen zelfs. Daarom zijn we nog niet klaar met renteverhogingen. De markten zullen zeker aandacht besteden aan de besluiten van deze week, morgen voor de Fed en donderdag voor de ECB.

1. Met hoeveel zullen de Fed en de ECB de rente verhogen?

  • De Fed zal de rente morgen naar verwachting met 25 basispunten verhogen. Dit zou het belangrijkste tarief op 5,25 procent brengen.
  • Verwacht wordt dat de ECB donderdag eveneens de rente met 25 procentpunten zal verhogen. Dit zou het belangrijkste tarief op 3,25 procent brengen. Sommige haviken binnen de instelling wijzen echter de mogelijkheid van een renteverhoging met 50 punten niet af.
Bron: Reuters

2. Wat wordt de pie

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer