© ATV

Delhaize verkrijgt verbod op stakingsposten aan alle winkels in België, deurwaarders naar twee Antwerpse supermarkten

Het verbod op stakingsacties waarmee winkels en distributiecentra van Delhaize geblokkeerd worden, is uitgebreid naar heel België. Dat heeft een woordvoerder van de supermarktketen dinsdag gezegd. In de loop van de dag gingen alle Delhaize-winkels open, op een winkel na waar er werken bezig zijn.

jvh, mtm
Bron: BELGA

Delhaize had eerder al via eenzijdig verzoekschrift van de rechter tot eind april een verbod op op blokkades van winkels en depots in bepaalde regio’s gekregen. “Het verzoekschrift is intussen verlengd, en geldt nu ook voor het hele Belgische grondgebied”, aldus Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver.

LEES OOK. ABVV hekelt “zeer ernstige” aanvallen op stakingsrecht

De supermarktketen kan dus blijven deurwaarders sturen naar winkels die gesloten zijn door acties uit protest tegen de plannen van de directie om de 128 eigen winkels over te dragen aan zelfstandige uitbaters.

Dinsdagochtend waren twee Antwerpse winkels door acties gesloten, waarop Delhaize een deurwaarder stuurde. Beide winkels openden in de loop van de dag de deuren. Ook een derde winkel, ‘Flagey’ in Elsene, ging dinsdag open. Die winkel was een aantal dagen gesloten gebleven op initiatief van de directie zelf, uit veiligheidsoverwegingen.

Enkel de winkel ‘Prince de Liège’ in Molenbeek was dinsdag nog dicht, maar daar zijn al langer gepande werkzaamheden aan de gang.

Vakbonden: “Acties gaan door ondanks verbod”

Volgens de vakbonden is de uitbreiding van het verbod naar heel België betreurenswaardig, maar gaan de acties gewoon voort. Dat heeft vakbondsman Wilson Wellens (ACLVB) gezegd voor aanvang van de ondernemingsraad in Zellik. Hij wijst er ook op dat de uitspraak van de rechtbank geen betrekking heeft op het stakingsrecht.

“Het is jammer dat Delhaize tijd spendeert aan verdere escalaties, maar de mensen blijven gemotiveerd om actie te voeren”, zegt Wellens. “Ik zie bovendien nog alternatieve acties komen. Het feit dat buitenstaanders graffiti aanbrengen en overgaan tot vandalisme is veelzeggend. Delhaize luistert niet naar de mensen.”

LEES OOK. Hoe sociale onrust bij Delhaize leidt tot nationale actiedag: “Het is zo grof dat een bijzonder krachtig signaal nodig is”

Van de ondernemingsraad dinsdagnamiddag bij Delhaize verwachten de vakbonden weinig. “Ik ben al tevreden als de situatie niet verder escaleert”, aldus Wellens. “Waar Delhaize aanvankelijk in de verdediging ging, is het bedrijf nu de aanval aangegaan. De supermarktketen kiest ervoor om de mensen te negeren in plaats van te luisteren. Het is zo jammer dat dit conflict al zo lang aansleept zonder de minste vooruitgang.

De politie is dinsdagnamiddag in groten getale aanwezig rond de gebouwen van Delhaize in Zellik, en controleert de identiteit van wie binnen wil gaan. Het sociaal overleg bij Delhaize zit sinds de aankondiging van de intentie tot verzelfstandiging van de 128 eigen winkels begin maart muurvast. De directie garandeert bij de overname van de winkels door zelfstandige uitbaters het behoud van de loon- en arbeidsvoorwaarden van de 9.000 betrokken werknemers, maar daar plaatsen de bonden vraagtekens bij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER