Videospeler inladen...

Glitters, kristallen en een kat: sterren brengen hulde aan Karl Lagerfeld op Met Gala in New York

Het is een van dé jaarlijkse evenementen voor fashionista's en beroemdheden: het Met Gala in New York. Sterren overtreffen zichzelf en elkaar om met de meest extravagante outfits voor de dag te komen. Het Met Gala stond in het teken van mode-ontwerper Karl Lagerfeld, "stijlvol excentriek" ging dus nóg een stapje verder. Al was er ook kritiek op Lagerfeld als centrale thema.

De eerste maandag van mei, een jaarlijkse hoogdag voor de wereld van fashion en alles van naam en faam in New York. Dan is er traditioneel het Met Gala, een benefiet voor het Costume Institute van de Metropolitan Museum of Art, de modeafdeling van het museum. Het is ook de opening van de jaarlijkse tentoonstelling van het Costume Institute. De Met Gala, georganiseerd door Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour, staat bekend als de "Oscars van de mode" omdat beroemdheden zich steevast van hun meest extravagante kant laten zien. En dat was dit jaar niet anders.

BEKIJK - Enkele opvallende verschijningen:

Videospeler inladen...

Waar is Choupette?

We beginnen met een gast die er níet was: Choupette, de beroemde kat van mode-ontwerper Karl Lagerfeld. Omdat het Met Gala en de jaarlijkse tentoonstelling in het teken staat van Lagerfeld, die in 2019 overleed, was Choupette een eregenodigde. Maar ze gaf verstek (de woordspeling met "kat" en "sturen" laten we achterwege). Op Instagram verontschuldigde ze zich." Heel wat mensen hebben mij uitgenodigd om op de rode loper te wandelen op het Met Gala als eerbetoon aan Daddy (Lagerfeld, red). Maar we kozen ervoor om rustig en gezellig thuis te blijven. "We brengen elke dag hulde aan Daddy sinds hij weg is, en het raakt ons erg dat deze dag aan hem gewijd is."

Wie gaat er schuil achter de kat?

Karl Lagerfeld is een van de meest invloedrijke mode-ontwerpers van de 20e eeuw. Hij stond aan het roer van modehuizen als Chanel en Fendi. Lagerfeld, dat is "stijlvol excentriek". Hij zat strak in het pak en opteerde voor monochrome outfits (zwart en wit) met brede kragen en parels. Zijn zonnebril zette hij overal op en zijn witte haar droeg hij in een staart. En Choupette, die ging overal met hem mee.

Aan de 400 genodigden van het Met Gala was gevraagd om zich te kleden "ter ere van Karl". De link met Choupette was snel gemaakt. Acteur Jared Leto kaapt allicht de prijs weg voor de meest opvallende outfit door zich zwaar opgemaakt in een wit kattenkostuum te hijsen. Daaronder droeg hij een stijlvol zwart gewaad met cape. Rapper Doja Cat verscheen met een kattensnoet en bijhorende oortjes op de rode loper.

Jared Leto
Jared Leto
Copyright DPRF/STAR MAX/IPx 2023
Doja Cat

Stijlvolle babybuikjes

Nog opvallende aanwezigen waren zangeres Rihanna en haar echtgenoot, rapper ASAP Rocky. Zij verscheen ingepakt in een witte bloemige jurk met lange sleep en zonnebril. Rihanna maakte in februari tijdens de Super Bowl wereldkundig dat ze zwanger is, maar van haar bolle buikje was in deze outfit weinig te zien. Haar man droeg een mix van jeans, een geruite rok, hemd, jasje en dasje.

Rihanna was niet de enige zwangere celebrity op het Met Gala. Tennisster Serena Williams maakte van de gelegenheid gebruik om de zwangerschap van haar tweede kindje aan te kondigen.

Rihanna en ASAP Rocky
Copyright DPRF/STAR MAX/IPx 2023
Rihanna
Copyright DPRF/STAR MAX/IPx 2023
Serena Williams en haar echtgenoot Alexis Ohanian
Copyright DPRF/STAR MAX/IPx 2023

Glitter

Rapper Lil Nas X nam het woord "glitter" nogal letterlijk: hij was van kop tot teen bedekt met zilvergrijze bodypaint en tal van Swarovski-kristallen en juwelen. Dat was ook zowat het enige wat hij droeg, op een slip, hoge schoenen en een masker in dezelfde kleur na.

Lil Nas X
Copyright DPRF/STAR MAX/IPx 2023

Meet the Kardashians/Jenners

Geen glitter and glamour-evenement zonder een Kardashian of een Jenner op de rode loper, en dat was bij het Met Gala niet anders. Kim Kardashian droeg een rijkelijk met parelkettingen getooide outfit en een sleep die ze droeg als shawl. Hoge, dunne naaldhakken konden uiteraard niet ontbreken.

Kylie Jenner koos dan weer voor een glamoureuze rode jurk (met één lange mouw) die elegant uitwaaierde en met blauw afgewerkt was, en rode stiletto's. Kendall Jenner opteerde voor een nauw aansluitende, glitterend zwarte body met lange, uitwaaierende mouwen als kleine slepen. Ze droeg aansluitende laarzen in hetzelfde patroon, met een torenhoge zool en dito hak.  

Kim Kardashian
Copyright DPRF/STAR MAX/IPx 2023
Kylie Jenner
Copyright DPRF/STAR MAX/IPx 2023
Kendall Jenner
Copyright DPRF/STAR MAX/IPx 2023

Wit en zwart typeerden Karl Lagerfeld, en die kleuren zagen we dan ook vaak in allerlei combinaties terugkeren bij de celebrities. Onder anderen actrices Florence Pugh, Cara Delevingne en Lily James, zangeres Billie Eilish en model Gisele Bündchen kozen voor stijlvol wit en zwart, al of niet gecombineerd. In de wit verlichte hal creëerde dat dikwijls een dramatisch effect.  

Florence Pugh
Copyright DPRF/STAR MAX/IPx 2023
Cara Delevingne
Lily James
Copyright DPRF/STAR MAX/IPx 2023
Billie Eilish, vergezeld door broer Finneas

Kritiek

Dat Karl Lagerfeld dit jaar centraal stond bij het Met Gala viel niet bij iedereen in goede aarde. Lagerfeld had een scherpe tong en zat niet om een uitspraak meer of minder verlegen. Sommige dingen werden als kwetsend ervaren. Zo had hij commentaar op vrouwen en hun uiterlijk, vooral als ze in zijn ogen "te dik" waren. Hij spotte met body positivity (respect voor mensen van allerlei vormen en maten) en sprak soms denigrerend over mensen van kleur. Dat Lagerfeld op deze manier tijdens het Met Gala in the picture werd gezet, kritiekloos, deed sommigen afhaken.  

BEKIJK - Extravagantie troef op het Met Gala:

Videospeler inladen...

Meest gelezen