Duitse defensiegrootmachten ruziën over vaderschap Leopard 2-tank

Twee Duitse defensiebedrijven kibbelen over de rechten van de Leopard 2-tank. Alles draait rond de uitspraken van Rheinmetall-CEO Armin Papperger. Die gaf nu, nadat Krauss-Maffei Wegmann met een rechtszaak dreigde, aan zijn uitspraken terug te trekken.


Update: Rheinmetall-CEO Armin Papperger gaf aan dat hij zijn uitspraken, over de rechten op de Leopard 2, zou intrekken. Zijn bedrijf zou vandaag de degens kruisen met fabrikant Krauss-Maffei Wegmann in de rechtszaak, maar ziet daar nu dus van af.


Waarom is dit belangrijk?

De Leopard 2 werd in de jaren zeventig ontworpen als antwoord op de Russische T-72. De tank is ondertussen in dienst bij verschillende legers, binnen en buiten Europa. Toen Oekraïne op zoek was naar tanks in het buitenland, leek de Leopard dan ook de beste keuze. De tanks zitten niet al te complex in elkaar, wat zorgt dat een opleiding tot enkele weken kan worden beperkt. Daarnaast zijn ze in grote aantallen geproduceerd, waardoor veel landen een duit in het zakje konden doen. Dat gebeurde ook: Duitsland, Canada, Noorwegen, Spanje, Portugal, Zweden en Polen leverden elk al Leopard 2-tanks aan het belegerde land.

In het nieuws: Twee van Duitslands belangrijkste wapenfabrikanten trekken naar de rechtbank. Ter discussie: het vaderschap over de Leopard 2.

  • De genster in het kruitvat waren de uitspraken van Rheinmetall-CEO Armin Papperger in maart. Tijdens een interview met Neue Zürcher Zeitung zei hij dat "Rheinmetall de rechten bezit van de Leopard 2A4", een van de varianten van de tank. Kraus-Maffei Wegmann (KMW), het bedrijf dat de romp en geschutskoepel voor de Leopard bouwde, eiste dat Papperge
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer