“Veel kinderen vinden een MRI-scan spannend. We proberen hen daar goed op voor te bereiden door uit te leggen hoe het onderzoek stap voor stap zal verlopen”, zegt dokter Yves Germeaux.© RR

MRI-scanner uit LEGO stelt jonge patiëntjes gerust in AZ Vesalius

Tongeren -

Het AZ Vesalius in Tongeren beschikt voortaan over een miniatuur MRI-scanner uit LEGO. Het ontwerp van The LEGO Foundation is bedoeld om jonge patiëntjes op een laagdrempelige manier voor te bereiden op hun onderzoek.

AZ Vesalius reageerde vorig jaar op een oproep om één van de wereldwijd 600 beschikbare mini-MRI-scanners van LEGO te ontvangen. “Veel kinderen vinden een MRI-scan spannend. We proberen hen daar goed op voor te bereiden door uit te leggen hoe het onderzoek stap voor stap zal verlopen”, zegt dokter Yves Germeaux, diensthoofd medische beeldvorming. “Met dit LEGO-model kunnen we dat heel visueel maken en hen op een speelse manier geruststellen.”

De maquette bestaat uit een wachtzaal, een ruimte waarin je klaargemaakt wordt voor het onderzoek, de onderzoeksruimte met de scanner zelf en de ruimte waarin de dokter de beelden bekijkt. Gebouwd met LEGO-blokjes en poppetjes. “Op die manier kunnen de jongste patiënten van het ziekenhuis al bouwend en spelend leren over de MRI-scan. Het toestel brengt organen en andere lichaamsweefsels in kaart. Het is een pijnloos, maar indrukwekkend onderzoek, zeker voor kinderen. Je moet lang stilliggen in een groot toestel dat veel lawaai maakt.” (diro)

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer