Luca Brecel kust kersverse liefde Laura Vanoverberghe
IMAGO/Pro Sports Images

Luca Brecel schittert op WK snooker: is verliefdheid beter dan doping?

Met zijn prille liefde Laura aan zijn zijde, kroonde Luca Brecel zich gisteren tot wereldkampioen snooker. Sinds enkele weken heeft Brecel een nieuwe vriendin en toeval of niet: net nu mag hij zich de wereldkampioen noemen. Was de verliefdheid het duwtje in de rug dat Brecel nodig had?

Het was nagelbijten afgelopen dagen. Niet alleen voor Luca Brecel zelf, maar ook voor zijn fans, zijn entourage en niet in het minst zijn nieuwe vriendin Laura Vanoverberghe. De twee hebben nog maar enkele weken een relatie, maar toen bleek dat de overwinning dit keer tot de mogelijkheden van Brecel behoorde, repte Vanoverberghe zich nog snel naar Sheffield.

Ze was er dus bij toen Brecel zich tot wereldkampioen kroonde. De ontlading was groot en een kus voor het oog van de camera's kon dan ook niet ontbreken. "Ik heb de beste vrienden, de beste ouders en de beste vriendin ter wereld. Dat zorgt ervoor dat ik sterk ben aan de snookertafel", liet Brecel achteraf optekenen. Was de steun van zijn lief het duwtje dat Brecel nodig had?

Een goede entourage

"Ik denk dat hij vooral gewonnen heeft omdat hij goed is in wat hij doet", is relatietherapeute Rika Ponnet stellig. "Maar in het algemeen is het wel zo dat hoe beter mensen gesteund worden door hun entourage, hoe beter ze stress kunnen reguleren. En dat kan een positieve impact hebben op prestaties. Dat is zo bij alle topsporters."

"Brecel speelde dit weekend verschillende wedstrijden. Nadien moet je tot rust kunnen komen. Als je dan een warme entourage hebt, een veilige cocon, kan je voldoende uitgerust aan de volgende wedstrijd beginnen. Daar gaat het eigenlijk over: je omgeving helpt je om de stress te reguleren."

Brecel met zijn ouders en vriendin
IMAGO/Pro Sports Images

Prille verliefdheid

"Dat is iets helemaal anders dan "ik loop hier op wolken van verliefdheid". Verliefdheid geeft je een vorm van positieve energie. Je verkeert in een verhoogde staat van adrenaline, verliefdheid doet hormonaal iets met jou. En als het wederzijds is, is het ook een gevoel van erkenning. Dat speelt mee in hoe we naar onszelf kijken natuurlijk."

Verliefdheid kan een positieve impact hebben, maar ik zou het ook niet uitvergroten

Relatietherapeute Rika Ponnet

"Maar het kan ook afleidend zijn. Het zet aan tot dagdromen, het neemt heel veel tijd en energie in beslag. Eigenlijk denk je de hele tijd aan de andere persoon. Dus in die zin geloof ik niet dat dit de magic trick is om boven jezelf uit te stijgen en bepaalde prestaties te leveren. Het kan dat het een positieve impact heeft, maar ik zou het niet uitvergroten tot op zo'n niveau."

Detail in het grotere verhaal

Voor Ponnet is dit dan ook vooral een "detail in het grotere verhaal". "Je mag echt niet onderschatten wat een wereldkampioenschap psychologisch betekent. Je moet net op dat moment presteren. Ik denk dan ook niet dat Brecel bezig was met zijn vriendin of entourage. Laat ons het een beetje relativeren."

"Ik zou het echt overdreven vinden om te zeggen "hij is verliefd en dat maakt nu dat hij wereldkampioen geworden is". Laat ons vooral geen afbreuk doen aan de prestatie die hij neergezet heeft."

Meest gelezen