Illustratiebeeld van exotische schildpadden
Foto via Natuurpunt

Mechelen zet opnieuw vallen om exotische schildpadden te vangen die inheemse vissen en planten opeten

Mechelen heeft opnieuw vallen uitgezet om exotische schildpadden te vangen aan de Vrouwvliet, een zijrivier van de Dijle. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De roodwang-, geelbuik- en geelwangschildpadden vormen er een bedreiging voor enkele inheemse vissen en planten. Twee jaar geleden werden al eens vallen uitgezet, maar nu duiken de schildpadden dus opnieuw op en om de situatie onder controle te houden, neemt de stad preventieve maatregelen.

In de Vrouwvliet, een zijrivier van de Dijle, duiken sinds kort weer exotische schildpadden op: de roodwang-, geelbuik- en geelwangschildpadden. De schildpadden werden er ooit gedumpt door mensen die de beestjes niet meer wilden omdat ze te groot waren geworden. En dat is een probleem, want de schildpadden kennen in ons land geen natuurlijke vijand en eten onder meer inheemse vissen en planten.

Ook in 2021 vroegen de stad en het recreatiedomein Tivoli, waar een deel van de Watervliet ligt, aan de Vlaamse Milieumaatschappij om vallen uit te zetten. "Hoeveel schildpadden er toen gevangen zijn, weten we niet, maar het is een feit dat we opnieuw roodwangschildpadden hebben waargenomen", klinkt het bij Myriam Dewael van Tivoli.

De schildpadden zijn echte alleseters en als er te veel zouden komen, gaan de vissen en amfibieën erop achteruit

Myriam Dewael van recreatiedomein Tivoli

"Nu zijn er misschien nog maar een paar schildpadden, maar de bedoeling is om ze allemaal te vangen", legt Dewael uit. "De dieren zijn echte alleseters en als er te veel zouden komen, gaan de vissen en amfibieën erop achteruit. Daarom dat we het belangrijk vonden om nu actie te ondernemen en ze met de vallen te vangen."

Reptielenkenner Dominique Verbelen van Natuurpunt staat achter het plan om de dieren te vangen. "We hebben een aantal bijzonder warme zomers achter de rug met stevige hittegolven, dus we schuiven langzaam op richting warmere temperaturen", legt Verbelen uit. "Er zijn al verschillende legsels gevonden. Voorlopig zijn daar nog geen jongen uit gekomen, maar de volwassen dieren voelen de drang om zich voort te planten. Het is nog niet zover gekomen, maar wat niet is, kan nog komen. Dus is afvangen een goed idee."

Meest gelezen