Moeten wij ons zorgen maken over dreigende recessie in Amerika? “Ja, maar er is een troost: zwakke dollar is goede zaak voor Europeanen”

De Amerikaanse economie groeit minder snel dan verwacht. Stevenen de Verenigde Staten af op een recessie? Business AM vroeg het aan Herman Matthijs, professor openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij legde uit wat het probleem juist is en of ook wij ons zorgen moeten maken.


Beluister hier het volledige gesprek met professor Matthijs:


De essentie: De waarde van de dollar zakt, maar in de Verenigde Staten maakt men zich voorlopig weinig zorgen. Een recessie kan eraan komen, maar het is afwachten hoe lang die zou zijn. Voorlopig hoeven wij ons niet veel zorgen te maken. Als China en Japan de VS volgen, dan is er een groter probleem.

  • Matthijs legt uit: “In Amerika is een begrotingstekort even erg als bij ons, maar dat is verder geen politiek topic, net zoals de schulden. De Amerikanen gaan ervan uit dat ze wel relatief veel schuld hebben, dat ze veel moeten lenen, maar dat ze uiteindelijk de bezitter van de meest toonaangevende munt ter wereld zijn. En door het feit dat de Amerikaanse rente ook boven de Europese staat, trekt al een aantal jaren nogal wat Europees spaargeld naar de Verenigde Staten.”
  • “De Amerikanen zijn wel erg begaan met vastgoed. De waarde van de huizen gaat naar beneden. Een slechte zaak voor de banken. Langs de andere kant is er ook een goede zaak voor de Europeanen, want de dollar zakt ten aanzien van de euro. En bijna alle grondstofprijzen in de wereld worden uitgedrukt in Amerikaanse dollar, dus dat is een goede zaak voor de Europese import van gas en olie.”

De gevolgen

  • Zal de recessie de kiescampagne voor het presidentschap doorkruisen? “De vraag is hoe lang de recessie gaat duren en wat de gevolgen zijn. De verkiezingen zijn pas in november 2024. Als dat een recessie wordt van negen maanden, dan komt ze middenin de kiescampagne van de zomer van 2024,” merkt Matthijs op. “Als het een vrij korte recessie zou worden, die al zou stoppen voor de zomer van 2024, dan zijn de problemen veel minder groot voor huidig president Joe Biden.”
  • “De Verenigde Staten hebben een aandeel van 25 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Dat is niet niks. Een stuk verder volgt China. Dan volgen Japan en Duitsland”, haalt Matthijs aan. “Als zij in de recessie raken, dan gaan we natuurlijk de gevolgen dragen. Alleen is een zwakkere dollar een voordeel voor ons om grondstoffen in te voeren.”

(evb)

Meer