© IMAGEGLOBE

Planbureau verwacht minder dan 4 procent inflatie dit jaar

Het Planbureau heeft dinsdag zijn inflatievooruitzichten voor dit jaar verlaagd. De inflatie zou uitkomen op 3,9 procent, zo verwacht het Planbureau nu. De spilindex, waardoor de sociale uitkeringen en de wedden van het overheidspersoneel stijgen, zou in oktober overschreden worden.

mtm
Bron: BELGA

De voorbije maanden ging het Planbureau uit van een jaarinflatie van meer dan 4 procent (4,2 procent bij de vorige prognose). Dat wordt nu bijgesteld naar 3,9 procent. In 2024 zou de inflatie dan vertragen tot 3,3 procent. Dat is wel hoger dan bij de vorige prognose, die sprak van 3 procent. 

In 2022 was er een recordinflatie van 9,59 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft een inflatie van zowat 2 procent na.

Het Planbureau verwacht voorts dat de spilindex in oktober dit jaar overschreden zal worden. Dat is een maand later dan bij de vorige vooruitzichten. In maart 2024 - onveranderd - zou er een nieuwe overschrijding van de spilindex zijn. Een maand na een overschrijding van de spilindex stijgen de sociale uitkeringen met 2 procent, nog een maand later volgen de wedden van het overheidspersoneel. 

De laatste spilindexoverschrijding dateert van november 2022. 

Op 6 juni komt het Planbureau met nieuwe vooruitzichten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer