Khader Adnan
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Palestijn Khader Adnan gestorven in Israëlische gevangenis na maandenlange hongerstaking

In Israël is de Palestijn Khader Adnan gestorven in een gevangenis na een hongerstaking van 86 dagen. Dat heeft de Israel Prison Service bekendgemaakt. Adnan was een van de leiders van de militante Palestijnse groepering Islamitische Jihad. Hij werd de afgelopen 20 jaar verschillende keren zonder aanklacht opgepakt en opgesloten in een Israëlische cel. Adnan was 45 jaar.

 Khader Adnan is in een Israëlische gevangenis in Jeruzalem gestorven. Volgens het Israëlische gevangeniswezen had Adnan eerder een medische behandeling geweigerd. "Vanmorgen werd hij bewusteloos in zijn cel gevonden. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, daar werd hij dood verklaard, nadat pogingen om hem te reanimeren waren mislukt", klonk het. De hooggeplaatste Palestijn van de militante groepering Islamitische Jihad zat in de cel omdat hij door Israël werd beschuldigd van terroristische misdrijven.

BEKIJK - Boze Palestijnen komen op straat na de dood van een gevangen militant die in hongerstaking was sinds februari:

Videospeler inladen...

Adnan was afkomstig uit het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever. Sinds 2014 werd de man verschillende keren opgepakt, telkens zonder aanklacht. Hij bracht in totaal 8 jaar door in Israëlische gevangenissen en ging uit protest 4 keer in hongerstaking. 

Adnan begon deze vijfde hongerstaking, nadat hij op 5 februari door Israëlische troepen werd opgepakt in zijn huis, nabij de stad Jenin. De Israëlische autoriteiten beschuldigden hem van steun aan terrorisme, lidmaatschap van een terroristische groepering en opruiing. De Palestijn zou deze maand terechtstaan, maar dat heeft hij niet meer gehaald. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

"Adnan werd onterecht vastgehouden"

Volgens Addameer, een Palestijnse mensenrechtenorganisatie, werd Adnan onterecht vastgehouden, de ware reden dat hij in de cel zit, is "om Palestijnse activisten verder te onderdrukken".

De Palestijnse premier, Mohammed Shtayyeh, beschuldigde Israël van het "opzettelijk vermoorden" van Adnan. De groepering Islamitische Jihad waar Adnan een prominente functie uitoefende, eerde Adnan als "een groot commandant". Ze waarschuwden Israël dat het "de hoogste prijs" zou betalen. "Onze strijd gaat door en de vijand zal opnieuw beseffen dat zijn misdaden niet voorbij zullen gaan zonder een reactie", klonk het bij de groepering.

Israël: "Eigen leven op spel gezet"

Volgens een hooggeplaatste Israëlische functionaris heeft Adnan zijn "eigen leven op het spel gezet door medische hulp te weigeren", dat vertelde de man aan persbureau AFP. 

Uren na de dood van Adnan vuurden militanten drie raketten af ​​vanuit de Gazastrook richting Israël. Niemand raakte gewond. Volgens het Israëlische leger zijn er effectief drie raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd, maar zijn ze in open gebied terechtgekomen.

Khader Adnan
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen