Waarom een kalfsworst met amper 5 procent kalfsvlees toch een kalfsworst is

Worst die uit bijna 70 procent varkensvlees bestaat en amper 5 procent kalfsvlees bevat, mag toch kalfsworst genoemd worden. Volgens Fenavian, de federatie van de Belgische vleesverwerkende nijverheid, zijn er geen regels rond minimumpercentages. "Worst van 100 procent kalfsvlees zou zelfs niet eetbaar zijn.”  

Wanneer is kalfsworst, kalfsworst? Volgens Anneleen Vandewynckel van de federatie van de vleesindustrie, zijn de regels duidelijk: "De wet zegt dat een product een naam mag dragen zodra dat het typerende of karakteristieke ingrediënt bevat. In kalfsworst zit kalf verwerkt, dus mag hij wettelijk zo genoemd worden." 

Geen mininum

Radio2-luisteraar Danny Vlyminck vindt in zijn lokale supermarkt kalfsworst die maar 4,7 procent kalfsvlees bevat. "Er zit bijna 70 procent varkensvlees in, dan is het toch eerder een varkensworst?"

Volgens Vandewynckel is dat helemaal correct: "De wet spreekt nergens over een verplichte minimumhoeveelheid. De regels zijn Europees bepaald en zeggen enkel dat consumenten niet misleid mogen worden. Maar in dit geval lijkt het niet om misleiding te gaan, want er zit wel degelijk kalfsvlees in."

Fenavian krijgt wel vaker vragen over de benaming van vlees. "Ook over everzwijnenpaté krijgen we gelijkaardige vragen. Mensen willen weten waarom deze paté niet volledig uit everzwijn bestaat en waarom er zoveel varkensvlees in zit. Hier geldt hetzelfde antwoord: varkensvlees is nodig voor de lekkere smaak en de textuur."

"Varkensvlees is essentieel"

Wie kalfsworst zonder varkensvlees wil, is eraan voor de moeite. Kalfsworst bestaat altijd voor een groot deel uit varkensvlees. "Het is zelfs een onmisbaar ingrediënt", zegt Vandewynckel. "Het varkensvlees bepaalt mee de smaak én de textuur van de worst. De klant verwacht ook die bite en die specifieke smaak."

Een kalfsworst met 100 procent kalfsvlees is zelfs niet te eten. Dat is gewoonweg niet lekker

 

Anneleen Vandewynckel, Fenavian

Nochtans zou een kalfsworst die voor 100 procent uit kalfsvlees bestaat wel interessant kunnen zijn. Kalfsvlees is namelijk een van de magerste vleessoorten. "Maar je kan geen kalfsworst maken van 100 procent kalf. Dat is gewoonweg niet lekker. Je hebt het vet van het varkensvlees echt nodig voor de smaak en de textuur."

Daarnaast zou een pure kalfsworst ook een pak duurder zijn. "Kalfsvlees is een duur ingrediënt, dus de prijs van een worst zou een pak hoger liggen."

 

 

Meest gelezen