Meer winst dan verwacht voor BP; toch incasseert aandelenkoers klappen

De Britse oliereus BP publiceerde dinsdag zijn kwartaalresultaten. Hoewel die de verwachtingen van analisten overtroffen, zakte de aandelenkoers van het bedrijf met zo’n 5 procent nadat de cijfers bekend werden gemaakt. Dat komt omdat het minder geld zal vrijmaken om eigen aandelen in te kopen.

In het nieuws: BP boekte tijdens het eerste kwartaal van 2023 een onderliggende winst van net geen 5 miljard dollar, fors meer dan het gemiddelde van 4,28 miljard dat analisten hadden voorspeld.

  • Dat is een lichte stijging tegenover het laatste kwartaal van 2022. Toen boekte het bedrijf een onderliggende winst van 4,8 miljard dollar.
  • Tijdens hetzelfde kwartaal een jaar terug lag het cijfer echter een stuk hoger, op 6,25 miljard dollar. Dat komt voornamelijk doordat olie- en gasprijzen toen sterk gestegen waren, een gevolg van de inval van Oekraïne door Rusland.
  • Ook belangrijk: hoewel de onderliggende winst de verwachtingen overtreft, zal het bedrijf dit kwartaal 40 procent geld gebruiken om de eigen aandelen in te kopen. Het zal daarvoor 1,75 miljard dollar vrijmaken, ruwweg een miljard minder dan tijdens het laatste kwartaal van 2022.

Impact op de koers

Opvallend: Door het nieuws dat minder aandelen zullen worden ingekocht, verloor de koers van BP zo’n 5 procent van zijn waarde. Het aandeel noteert op moment van schrijven rond de 509 Britse pond, omgerekend zo’n 579 euro.

  • Wanneer een bedrijf zijn eigen aandelen inkoopt, wordt de hoeveelheid daarvan in omloop kleiner. Daardoor moet de winst over minder aandeelhouders verdeeld worden. Meestal stijgt de waarde van de aandelen hierdoor. In het geval van BP gebeurde nu het omgekeerde.
  • Het bedrijf wil dit jaar zo’n 4 miljard dollar aan aandelen inkopen. Het doel is om het dividend per aandeel, momenteel 6,61 cent, elk jaar met vier procent te verhogen. 
  • Nog een tactiek om aandeelhouders blij te houden, die door niet enkel BP maar ook andere oliebedrijven wordt toegepast, is om de klimaatambities terug te schroeven. BP kondigde in februari aan dat het zijn uitstoot tegen het einde van dit decennium wil verlagen met 20 tot 30 procent. Oorspronkelijk beoogde het een daling van 35 tot 40 procent.
Meer