© REUTERS

Delhaize belooft dat huidige supermarkten in eigen beheer open blijven tot eind 2028, vakbonden geloven het niet

Supermarktketen Delhaize, die de 128 winkels in eigen beheer wil verzelfstandigen, verbindt zich ertoe om geen van die supermarkten in eigen beheer te sluiten tot eind 2028. De garantie geldt ook na overname door een zelfstandige uitbater, zo werd dinsdag gemeld in een schriftelijke verklaring. De vakbonden geloven het niet.

mtm
Bron: BELGA

De groep formuleert daarin vier garanties die ze aan de vakbonden wilde voorleggen tijdens de ondernemingsraad eerder op de dag. De vakbonden zijn evenwel vroegtijdig opgestapt uit dat overleg, waarna de directie hen de garanties schriftelijk gecommuniceerd heeft.

Het gaat concreet om een bevestiging van de loon- en arbeidsvoorwaarden, een garantie om geen supermarkten in eigen beheer te sluiten tot eind 2028, garanties rond langdurig zieken, geleidelijke werkhervatting en medische restricties, en een voorstel om resterende overuren standaard mee over te laten gaan.

“Niets waard”

De belofte van supermarktketen Delhaize om geen van de winkels in eigen beheer tot eind 2028 te sluiten, is niets waard. Dat zegt ACLVB-vakbondsman Wilson Wellens kort na de aankondiging van de directie. “Als je het vernis van die zogenaamde garanties, en de rest van de directiecommunicatie, haalt, dan zie je dat dit geen eiken kast maar gewoon plastic is”, aldus Wellens.

De vakbondsman heeft vragen bij de communicatiestrategie van de directie. “Bij elk overlegmoment verspreiden ze eenzijdige communicatie naar de buitenwereld, in plaats van voorstellen en argumentatie aan de onderhandelingstafel”, zegt Wellens. “We herinneren ons het filmpje van de CEO, vanochtend de aankondiging over het verbod op blokkeren van winkels en distributiecentra en nu de vier garanties. Allen gooien ze nog meer olie op het vuur.”

In het persbericht is sprake van een bevestiging van de loon- en arbeidsvoorwaarden, een garantie om geen supermarkten in eigen beheer te sluiten tot eind 2028, garanties rond langdurig zieken, geleidelijke werkhervatting en medische restricties en een voorstel om resterende overuren standaard mee over te laten gaan. Aan die bevestigingen en garanties hecht de ACLVB’er weinig geloof. “Deze directie heeft nu eenmaal een verleden voor het verbreken van beloftes”, klinkt het. “En hoezo doen ze een belofte over geen sluitingen tot 2028? Ze gaan die winkels toch allemaal franchiseren?”.

“Geen komma veranderd”

Ook aan Franstalige kant zien ze niks nieuws in de communicatie van de directie. “De directie heeft geen komma veranderd”, aldus Myriam Delmée van het socialistische Setca. “De communicatie van Delhaize bestaat erin dat ze een stuk stront in cadeaupapier verpakken en dat als ‘prachtig’ verkopen.”

Het overleg tussen vakbonden en directie bij Delhaize was dinsdag andermaal een maat voor niets. De directie laat weten “verder te blijven inzetten op een serene en constructieve dialoog en er alles aan te doen om alle vragen met betrekking tot het toekomstplan te beantwoorden en het debat aan te gaan met de sociale partners”.

De volgende ontmoeting met de vakbondsvertegenwoordiging is de ondernemingsraad op maandag 22 mei. Op die dag houdt het gemeenschappelijk vakbondsfront ook een nationale manifestatie in Brussel naar aanleiding van de situatie bij Delhaize.

Wat betreft Wellens moet er vooral “langer, meer en intensiever onderhandeld worden”. Daartoe werd een eerste aanzet gegeven in de verzoeningsvergadering van een tiental dagen geleden, klinkt het. Ook die bemiddeling leverde geen resultaat op, maar volgens Wellens was dat wel het beste overleg tot nu.

Het sociaal overleg bij Delhaize zit sinds de aankondiging van de intentie tot verzelfstandiging van de 128 eigen winkels begin maart muurvast. De directie garandeert bij de overname van de winkels door zelfstandige uitbaters het behoud van de loon- en arbeidsvoorwaarden van de 9.000 betrokken werknemers, maar daar plaatsen de bonden vraagtekens bij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER