Foto van Paul De Winter

Modernistische "erfgoedparel" uit jaren 50 in Zemst gesloopt, ondanks beroepsprocedure en onlinepetitie

In Zemst is "Villa Vaeck", een modernistische woning uit de jaren 50, grotendeels gesloopt. Nochtans waren de eerste afbraakwerken zestig dagen stilgelegd omdat er een beroepsprocedure liep tegen de sloopvergunning. Tegen de sloop liep ook een petitie met meer dan 4.000 handtekeningen. 

"Villa Vaeck", een modernistische woning uit de jaren 50 in Hofstade in Zemst, stond al een tijdje leeg. Het gebouw van architect Roger De Winter werd onbewoonbaar verklaard. De eigenaars vonden het te duur om het te renoveren en te isoleren.

Het gemeentebestuur gaf eind maart een voorlopige vergunning voor de sloop. Die beslissing stuitte op heel wat kritiek van mensen die de - voor alle duidelijkheid niet beschermde - erfgoedparel niet graag zagen verdwijnen. Meer dan 4.000 mensen tekenden een onlinepetitie.

Vooral Paul De Winter, de zoon van de architect, hoopte dat het gebouw nog gered kan worden. Hij ging begin april in beroep tegen de sloopvergunning. De eerste afbraakwerken werden daarom zestig dagen stilgelegd. Toch hebben de eigenaars van "Villa Vaeck" de woning vandaag laten slopen.

Zo zag "Villa Vaeck" er zondag nog uit.

De burgemeester van Zemst, Veerle Geerinckx (N-VA), zegt geschrokken te zijn van het nieuws. "We hadden vrijdag al de politie gestuurd omdat er een paar meldingen waren dat er werken werden uitgevoerd aan het gebouw. Het bleek toen enkel te gaan om het verwijderen van een paar asbestplaten, wat sowieso moest gebeuren."

Ik schrok toen ik vandaag hoorde dat er weer werken werden uitgevoerd

Veerle Geerinckx, burgemeester Zemst (N-VA)

BEKIJK - Opnieuw komen machines in actie bij de villa:

Videospeler inladen...

"De politie heeft toen wel nog een waarschuwing gegeven aan de eigenaar", zegt Geerinckx. "Want zolang de beroepsprocedure loopt, is de sloopvergunning niet uitvoerbaar. Ik schrok dus toen ik vandaag hoorde dat er weer - deze keer structurele - werken werden uitgevoerd. Ik begrijp niet waarom de eigenaar er zo op staat dat dat zo snel gebeurt, terwijl er eigenlijk gewacht moest worden op een uitspraak."

Wat er nu gebeurt, laat Geerinckx in het midden. "We volgen de zaak op. Het heeft geen zin om voorop te lopen op de feiten. Het is nu kwestie van de uitspraak afwachten."

Meest gelezen