Ophef in Oudenaarde rond crèche die meer kinderen opvangt dan toegelaten

In Oudenaarde is er opschudding rond verschillende kindercrèches die meer kinderen opvangen dan toegelaten. De crèches vangen al maandenlang enkele kinderen op van kinderopvang 't (b)engeltje die vijf maanden geleden moest sluiten uit veiligheidsoverwegingen. Eén crèche vangt acht kinderen meer op dan toegelaten. De uitbaatster is verbolgen over de reactie van het Agentschap Opgroeien dat vraagt om de regels toe te passen. Ze stapte naar de pers.

Als een  kinderopvang extra kindjes wil opnemen, dan moet die dat melden aan het Agentschap Opgroeien, legt woordvoerster Nele Wouters uit. Elke crèche heeft een vergunning voor een bepaald aantal kinderen. Dat is berekend volgens verschillende parameters, onder meer de beschikbare ruimte en het aantal personeelsleden.

Soms kan een crèche meer kindjes opnemen dan toegelaten: "Als het tijdelijk is, om noodopvang gaat en als er garanties zijn voor de veiligheid van de kinderen." Maar, benadrukt Wouters, dat moet aangevraagd worden. Volgens het Agentschap Opgroeien hebben drie crèches uit Oudenaarde pas vorige week laten weten dat ze overcapaciteit hebben en dat blijkt al maanden zo te zijn.

Stad vroeg geen noodopvang aan

Vijf maanden geleden sloot kinderopvang 't (b)engeltje in Oudenaarde. De stad hielp mee om voor de 32 kinderen een nieuwe opvangplek te zoeken.

Schepen van Gezinsbeleid Mathieu Mas (CD&V) in Oudenaarde vertelt dat de stad voor verschillende crèches een aanvraag voor noodopvang heeft ingediend bij het Agentschap Opgroeien.

Voor vier crèches in Oudenaarde gebeurde dat niet "omdat we op voorhand al wisten dat ze niet voldeden aan de verschillende parameters. We gaan dat nu toch doen om te kijken of Opgroeien iets soepeler kan zijn, of kan helpen zoeken naar een oplossing zodat de ouders niet weer in de kou komen te staan omdat een crèche zou sluiten."

De stad was ervan op de hoogte dat vier crèches meer kindjes opvingen dan toegelaten. "We wisten dat, maar we zijn intussen wel aan het kijken, samen met Opgroeien en de crèches, naar oplossingen voor een structurele opvang, maar dat lukt niet in één-twee-drie." 

Agentschap Opgroeien is verbolgen

Het Agentschap Opgroeien is verbolgen over deze gang van zaken. "We hebben pas vorige week van drie crèches een melding gekregen dat ze overcapaciteit hadden. Het is belangrijk dat we die transparantie en informatie hebben en betreuren dat we dat pas vorige week hoorden. Het gaat over de veiligheid van de kinderen." 

Eén van de crèches, Nellie en Sezar, heeft een vergunning om per dag maximaal 18 kindjes op te vangen. "Ze hebben daarvoor de nodige ruimte en er zijn twee begeleiders", legt Nele Wouters uit.

Uitbaatster Sofie De Coninck geeft toe dat ze acht kindjes te veel opvangt. Vier daarvan zouden van 't (b) engeltje komen. "Alle kindjes hebben een eigen bed, eigen stoel, ze kregen op tijd en stond eten en verzorging en we waren met voldoende begeleiders."

De uitbaatster ving de extra kinderen op, op vraag van de stad en om de radeloze ouders te helpen. "Opgroeien zegt dat ik geen tijd krijg tot september om weer op capaciteit te komen. Er hangt ons een sluiting boven het hoofd."

Vorige week gemeld

De uitbaatster heeft de overcapaciteit vorige week gemeld aan het Agentschap Opgroeien. Dat reageert geschokt: "26 in een ruimte voorzien voor 18, dat maakt het veel drukker voor die kindjes."

Het Agentschap Opgroeien ontkent de dreiging van onmiddellijke sluiting: "We hebben nooit gezegd dat er kinderen op straat worden gezet, we gaan in dialoog met de instelling om te zien hoe en tegen wanneer ze kunnen afbouwen. Maar dat we dit pas sinds vorige week weten terwijl het al heel lang bezig is, geeft een deuk in het vertrouwen naar deze crèche toe." 

Zowel de schepen als het Agentschap Opgroeien hopen in de loop van mei of juni de definitieve plaatsen voor de 32 kindjes van 't (b)engeltje aan verschillende crèches in of buiten Oudenaarde toe te kunnen wijzen. Dan kan de noodopvang opgeheven worden.

Meest gelezen