DLE

Delhaize belooft dat huidige supermarkten in eigen beheer open blijven tot eind 2028

Supermarktketen Delhaize, die de 128 winkels in eigen beheer wil verzelfstandigen, verbindt zich ertoe om geen van die supermarkten in eigen beheer te sluiten tot eind 2028. De garantie geldt ook na overname door een zelfstandige uitbater. In een persbericht formuleert Delhaize vier garanties die ze de vakbonden vanmiddag wilde voorleggen. De vakbonden hechten er geen geloof aan.

Het sociaal overleg bij Delhaize zit sinds de aankondiging van de intentie tot verzelfstandiging van de 128 eigen winkels begin maart muurvast. De directie van de supermarktketen garandeert bij de overname van de winkels door zelfstandige uitbaters het behoud van de loon- en arbeidsvoorwaarden van de 9.000 betrokken werknemers, maar daar plaatsen de bonden vraagtekens bij.

De groep formuleert vier garanties die ze aan de vakbonden wilde voorleggen tijdens de ondernemingsraad eerder op de dag. De vakbonden zijn evenwel vroegtijdig opgestapt uit dat overleg, waarna de directie hen de garanties schriftelijk gecommuniceerd heeft.

Het gaat concreet om een bevestiging van de loon- en arbeidsvoorwaarden, een garantie om geen supermarkten in eigen beheer te sluiten tot eind 2028, garanties rond langdurig zieken, geleidelijke werkhervatting en medische restricties, en een voorstel om resterende overuren standaard mee over te laten gaan.

BEKIJK - "Al die elementen worden mee opgenomen in onze voorwaarden voor overname van een winkel", zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Plastic

De belofte om geen van de winkels in eigen beheer tot eind 2028 te sluiten, met daarin vier garanties, is niets waard, zegt ACLVB-vakbondsman Wilson Wellens kort na de aankondiging van de directie. "Als je het vernis van die zogenaamde garanties, en de rest van de directiecommunicatie, haalt, dan zie je dat dit geen eiken kast maar gewoon plastic is", aldus Wellens.

De vakbondsman heeft vragen bij de communicatiestrategie van de directie. "Bij elk overlegmoment verspreiden ze eenzijdige communicatie naar de buitenwereld, in plaats van voorstellen en argumentatie aan de onderhandelingstafel", zegt Wellens. "We herinneren ons het filmpje van de CEO, deze morgen de aankondiging over het verbod op blokkeren van winkels en distributiecentra en nu de vier 'garanties'. Allen gooien ze nog meer olie op het vuur."

De directie kondigde vandaag aan dat er op 22 mei een nieuwe ondernemingsraad gepland staat. Dat is ook de dag waarop het gemeenschappelijk vakbondsfront in Brussel een nationale manifestatie houdt naar aanleiding van de situatie bij Delhaize. "Opnieuw geen toeval, zoals dit dossier aan elkaar hangt van dingen die geen toeval zijn", aldus Wellens. "Wij gaan betogen en zullen er dus niet zijn."

Meest gelezen