© VRT

"Laurent, prins op overschot" (afl. 3): een notoire womanizer

De titel van prins heeft een enorme aantrekkingskracht, ook voor wat betreft prins Laurent. Op een bepaald moment was hij kennelijk een van de meest begeerlijke vrijgezellen van de Brusselse beau monde. Eén liefdesaffaire vulde halverwege de jaren 90 de boekskes. Dat zien we in de derde aflevering van de Canvasdocumentaire "Laurent, prins op overschot". 

De prins en de pin-up

In 1994 krijgt prins Laurent zijn eigen villa in Tervuren. Dat ervaart hij als een bevrijding. Hij is 30 jaar oud en kan voor het eerst ongestoord genieten van zijn vrijgezellenleven. "Het was een komen en gaan van meisjes. In die mate dat Laurent vaak hun namen niet meer kende en een blunder sloeg door ze met de verkeerde voornaam aan te spreken", vertelt royaltykenner Jan Van den Berghe.

Een jaar later krijgt de royaltypers lucht van een nieuw lief van Laurent. Op zich niet het grootste nieuws, ware het niet dat Laurent zijn oog had laten vallen op de weinig adellijke Iris Vandenkerckhove, beter bekend als Wendy Van Wanten. "Een combinatie van een koninklijke prins en de prinses van het lichte lied", verwoordt Van den Berghe het.

Koning Albert kan niet lachen met die relatie. "Toen de relatie publiekelijk werd, werd het een groot probleem. Albert heeft toen echt staan roepen tegen Laurent", weet koningskenner Mario Danneels. "Wendy was natuurlijk geen prinsesmateriaal, maar het was wel een echte relatie. Ze waren echt verliefd op elkaar", denkt Danneels.

BEKIJK - "Wendy Van Wanten heeft die hele situatie meesterlijk bespeeld":

Videospeler inladen...

Père Gilbert

Prins Laurent kampt met mentale problemen. Zijn moeder Paola gaat op zoek naar hulp en die vindt ze bij Guy Gilbert, een Franse priester die bekend staat om verloren jongeren opnieuw op de rails te krijgen. Laurent is weigerachtig, maar vindt uiteindelijk een goede vriend, een vaderfiguur, in Père Gilbert.

"Het is iemand die begrip kon opbrengen over het lot van prins Laurent", legt minister van Staat Mark Eyskens uit. "Een knaap opgegroeid in een verscheurd gezin met een groot gebrek aan liefde. Het was een steun voor Laurent om iemand te vinden in Père Gilbert die zijn leven wijdde aan het helen van wonden die lange tijd hadden gebloed."

BEKIJK - De priester en de vaak verketterde prins kunnen het goed met elkaar vinden:

Videospeler inladen...

Het huwelijk

Het is ook Père Gilbert die het huwelijk van prins Laurent en Claire Coombs inzegent in 2003. "Op een dag belde hij me op om te zeggen dat hij van een vrouw houdt", aldus Guy Gilbert. ""Hoe is dat nu mogelijk na al de vrouwen die je al hebt gehad", zei ik hem. "Maar nu is het de ware", antwoordde de prins. "Breng haar eens mee naar mij", vroeg ik. Dat deed hij erg snel en toen ik haar zag, zag ik de schoonheid van haar blik", herinnert Gilbert zich.

BEKIJK - Koningin Paola wordt emotioneel op het huwelijk van haar zoon:

Videospeler inladen...

Meest gelezen