Fed verhoogt rente vermoedelijk met 25 basispunten, maar wat komt er daarna?

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zal de rente vanavond vermoedelijk met 25 basispunten verhogen, naar een bandbreedte van 5,00 tot 5,25 procent. De belangrijkste vraag voor de markt is wat er in de maanden daarna gaat gebeuren.

Op de agenda: De Federal Reserve maakt straks om 20.00 uur zijn rentebesluit bekend, gevolgd door een toelichting van voorzitter Jerome Powell een half uur later.

De verwachting: Ongeveer 87 procent van de markt verwacht een verhoging met 25 basispunten, zo blijkt uit de CME Fedwatch Tool.

Wat daarna? De meningen over de rest van het jaar zijn veel minder unisono.

  • Volgens economen van Nomura is ook de Fed zelf verdeeld daarover. Er zijn een aantal haviken, die de rente ook na mei verder willen verhogen. Daar staan ook een aantal duiven tegenover, die een pauze willen inlassen. De Japanse bank denkt niet dat Powell in zijn toelichting een duidelijke richting zal aangeven voor het rentebesluit van juni.
  • De inflatie blijft weliswaar “onaanvaardbaar hoog”, maar de druk op de banken leidt tot een aanscherping van de kredietvoorwaarden, wat de economie meer zal afremmen, stellen economen van ING. “Hoewel de Fed de deur op een kier zal zetten voor verdere verhogingen, is de noodzaak van hogere beleidsrente hoogst twijfelachtig”, meent ING, dat rekent op 100 basispunten aan renteverlagingen voor het einde van het jaar.
  • Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets laten recente economische data over de industrie weliswaar desinflatie zien, maar dat geldt niet voor de dienstensector en de voedselprijzen. “Fed-voorzitter Jerome Powell zal waarschijnlijk zijn opties open willen houden als het gaat om het al dan niet verder verhogen van de rente. Hij zal waarschijnlijk ook volhouden dat er dit jaar geen renteverlagingen komen.”
  • Marktstrateeg Seema Shah van Principal Asset Management verwacht ook niet dat de Fed de rente dit jaar weer gaat verlagen. Sterker nog, de marktkenner stelt dat het risico op een renteverhoging in juni “groter is dan de markt momenteel inprijst”, omdat de Amerikaanse economie redelijk robuust blijft. Alleen bij aanzienlijke systematische problemen, zou de Fed dit jaar de rente toch kunnen verlagen, denkt Shah.