Beursblog – Federal Reserve trekt rente op met 25 basispunten

20.30 – Volg live de speech van Jerome Powell van de Federal Reserve

Powell opende de speech met het adresseren van de problemen in de bankensector. Hij zegt dat de Fed er “de juiste lessen” uit zal trekken.

  • De aanpassing in het statement over verdere renteverhogingen, ging van ‘anticipatie’ naar ‘mogelijks nuttig’. “Dat wat was een betekenisvolle wijziging”, zei Powell.
  • Ook over het schuldenplafond had hij iets te zeggen. “Er is niets dat de Federal Reserve kan doen om de economie te beschermen tegen de korte of lange termijneffecten, als dit land zijn rekeningen niet op tijd kan betalen”.

Volg hier de speech van Jerome Powell.

20.04 – Federal Reserve verhoogt de rente met 25 basispunten

Beleggers gingen er al van uit, en nu is het beslist. De rente wordt met 25 basispunten verhoogd en komt op 5,25 procent te staan.

  • “De economische activiteit is in het eerste kwartaal in een bescheiden tempo toegenomen. De werkgelegenheid is de afgelopen maanden sterk toegenomen en de werkloosheid is laag gebleven. De inflatie blijft hoog”, zegt de Fed in een statement.
  • “Het Amerikaanse banksysteem is gezond en veerkrachtig. De strengere kredietvoorwaarden voor huishoudens en bedrijven zullen waarschijnlijk wegen op de economische activiteit, de aanwerving en de inflatie. De omvang van deze effecten blijft onzeker. Het Comité blijft zeer alert op inflatierisico’s.”
  • Voor en na de publicatie van het statement bleven de beurzen stijgen. Lees er hier meer over.

17.45 – Brusselse beurs sluit af met kleine winst

De Brusselse beurs is vrijwel stabiel gesloten, in aanloop naar zowel de rentevergadering in de VS vanavond als die van de ECB morgen. De Bel20 index steeg 0,3 procent naar 3.770 punten.

  • De rentevergadering van de Federal Reserve vanavond betekende dat er weinig volatiliteit was op de financiële markten. Ook een veel sterker dan verwacht ADP-banenrapport kon dit niet veranderen.
  • Blikvanger op de brede markt was Colruyt, dat gisterenavond de outlook in positieve zin aanpaste. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Colruyt en Degroof Petercam verhoogde zowel het advies als het koersdoel. Het aandeel Colruyt noteerde 14 procent boven het slotniveau van dinsdag.

15.15 – Icahn in de clinch met Hindenburg

14.18 – “Straks misschien historisch moment: de laatste renteverhoging van de Fed”

Met de rentebesluiten van de Amerikaanse Fed (vanavond) en de Europese Centrale Bank (morgennamiddag) komt er een belangrijk tweeluik aan voor de financiële markten. Econoom Erik Joly (ABN Amro) verwacht twee keer een verhoging met 25 basispunten, zo vertelt hij aan Business AM.

Jerome Powell (Fed), Christine Lagarde (ECB) – Getty Images

13.18 – Bel20 staat op 0,18 procent winst

Na de middag staat de Brusselse sterindex heel nipt in het groen.

  • D’Ieteren, Ageas en Cofinimmo realiseren de grootste winsten.
  • Proximus, Galapagos en ArgenX zijn het meest roodgekleurd.

11.37 – Kleine daling werkloosheid in eurozone

De werkloosheid in de eurozone is in maart gedaald, zowel op maand- als jaarbasis. Dit meldde statistiekbureau Eurostat vandaag.

  • De werkloosheid in de muntunie kwam daarmee uit op 6,5 procent tegen 6,6 procent in februari.
  • Een jaar eerder werd in maart een werkloosheid geregistreerd van 6,8 procent.

10.21 – Fanmail voor Colruyt

Het aandeel Colruyt gaat verder de hoogte in, tot 17 procent in de plus, na een opwaardering door KBC Securities. Het beurshuis heeft woensdag het koersdoel voor Colruyt verhoogd van 22,00 naar 27,00 euro, met handhaving van het Houden advies, nadat Colruyt dinsdagavond de outlook voor het huidige boekjaar verhoogde.

Ook Degroof Petercam omarmt het aandeel en verhoogt zijn advies van Houden naar Kopen en het koersdoel van 27,00 naar 32,00 euro.

09.12 – Colruyt fors in de lift

Bij de opening van de beurs schiet Colruyt zowat 11 procent hoger. De koers van de supermarktketen reageert op de verbeterde vooruitzichten die de supermarktketen uitbracht.

De Bel20 index opende met minieme winst, tot ruim 3.761 punten.

08.39 – BNP Paribas profiteert van verkoop Bank of the West

BNP Paribas heeft in het eerste kwartaal de winst zien aantrekken, mede door de verkoop van Bank of the West. Dit bleek vandaag uit cijfers van de Franse bank.

  • In het afgelopen kwartaal kwam de winst uit op 4,44 miljard euro. Dit was een jaar eerder 1,84 miljard euro. BNP profiteerde van de verkoop van de Amerikaanse dochter Bank of the West.
  • De opbrengsten bedroegen 12,0 miljard euro, goed voor een stijging van 1,4 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022.

07.36 – Morgan Stanley schrapt dit kwartaal 3.000 jobs

Morgan Stanley, de zesde grootste bank in de Verenigde Staten, plant om 3.000 banen te schrappen in een periode van zes maanden, zo bericht Reuters. Dat komt overeen met zo’n 4 procent van het personeelsbestand.

  • “De trage afhandeling van transacties en het moeilijke economische klimaat zetten de investeringsbank ertoe aan haar personeelsbestand te herzien”, aldus de bron.
  • Banken leden onder het dalende aantal transacties ten gevolge van de volatiele markten en stijgende intresten.

07.10 – Galapagos ziet nummer twee vertrekken

Bart Filius – foto Galapagos

Galapagos ziet zijn financieel en operationeel directeur Bart Filius vertrekken, na negen jaar als CFO en zes jaar als COO. Dat maakte het biotechbedrijf gisteren nabeurs bekend.  “De tijd is gekomen voor mij om nieuwe kansen te onderzoeken”, aldus Filius. 

Filius kwam in 2014 als chief financial officer bij het bedrijf en werd in 2017 ook chief operating officer, naast CEO Paul Stoffels. In 2021 werd hij ook tot “president” van de onderneming benoemd. 

Filius vertrekt per 30 juni. Galapagos zoekt een opvolger. 

07.02 – Colruyt positiever gestemd

Colruyt is iets positiever over het lopende boekjaar, meldde de supermarktketen gisteren nabeurs. De voorbije maanden was het bedrijf opvallend somber over de vooruitzichten.

  • “De macro-economische context blijft erg uitdagend”, schreef Colruyt in zijn jongste toelichting. De concurrentie is groot en de volumes staan onder druk, aldus de supermarktketen. En omdat Colruyt vasthoudt aan de laagste prijzen-garantie, kunnen de hogere kosten niet volledig worden doorgerekend aan de klant.
  • Colruyt verwacht dan ook nog steeds dat het geconsolideerd nettoresultaat dit boekjaar “sterk tot aanzienlijk zal dalen” ten opzichte van het vorige boekjaar, “maar niet volgens dezelfde grootteorde” als in de eerste jaarhelft van dit jaar.
  • Colruyt wees onder meer op de stijging van het marktaandeel naar 31,0 procent, meer focus op de operationele kosten en het energiegebruik, terwijl de energieprijzen minder sterk stijgen.
  • Dit zal zich dit jaar vertalen in een “sterke daling” van het bedrijfsresultaat ten opzichte van vorig jaar. Maar dus minder fors dan eerder gevreesd.

06.50 – Wall Street sloot in het rood

Goeiemorgen! Gisteren sloot de handelsdag in de Verenigde Staten met verlies. De meeste beleggers gaan ervan uit dat de Fed vanavond de rente, mogelijk voor de laatste keer optrekt, met 25 basispunten.

  • De Nasdaq verloor 1,08 procent.
  • De S&P500 gaf 1,16 procent af.
  • De Dow Jones eindigde ook 1,08 procent lager.

Herlees hier de beursblog van gisteren.

Meer