archief Radio 2

Hanen, kalkoen en gans maken te veel lawaai voor buren: wegdoen, opeten of ophokken

Enkele hanen, een gans en een kalkoen moeten minder lawaai maken in een woonwijk in Schellebelle. Dat heeft de vrederechter beslist. Hoe de eigenaar daarvoor zorgt, mag hij zelf bepalen: wegdoen, ophokken of opeten. De dieren waren het onderwerp geworden van een bittere burenstrijd.

De Bellekouter in Schellebelle is al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw een groene woonwijk in Schellebelle. Huisjes met een tuintje waarin heel wat mensen enkele kippen of konijnen houden. Maar enkele luidruchtige vogels hielden al maandenlang de buren, en vooral de kinderen van die buren, wakker. Praten hielp niet meer en dus stapten de buren naar de vrederechter in Wetteren. Die oordeelde gisteren dat de dieren minder lawaai moesten maken. Hoe de eigenaar daarvoor zorgt, mag hij zelf bepalen.

Eigenaar Dirk Herssens was behoorlijk moedeloos na de zitting bij de vrederechter: "Ik geef het op. Ik zal mijn twee hanen wegdoen, ook al zijn die beestjes al 10 jaar oud. Ik doe ze den bol af. Maar mijn gans, die blijft. Ik heb dat beestje al 25 jaar, die kan ik niet wegdoen. En ik ga hem ook niet heel de dag in een donker kot steken. Hij zou het niet overleven."

Poging tot verzoening mislukt

In feite was de zitting voor de vrederechter bedoeld als verzoeningszitting, maar de brokken waren niet meer te lijmen. Vrederechter Johan Van de Velde moest dus zelf een salomonsoordeel vellen. Volgens hem is de Bellekouter zo landelijk dat het zeker mogelijk moet zijn om dieren te houden in de achtertuinen. Maar daarbij mogen de dieren niet voor overdreven overlast zorgen. Dus moet het lawaaiprobleem aangepakt worden en hoe de eigenaar dat oplost, mag hij zelf kiezen. Als eind deze maand het probleem niet opgelost is, zal de rechter zelf maatregelen opleggen.

Jefke de haan, Theo de kalkoen en Hans de gans zullen dus een toontje lager moeten zingen. Foto's van haan Jefke en filmpjes van Theo, de lichtbruine kalkoen die door hun tuin loopt te pronken met zijn staart, konden de rechter niet overtuigen. Dirk had ook een haan uit keramiek meegebracht als het ultieme overtuigingsstuk. De haan wordt traditioneel verkocht op de Potjesmarkt, de jaarlijkse kermis in Schellebelle, en kan gezien worden als symbool van de gemeente. Maar de rechter vond het niet voldoende om de situatie onveranderd te laten.

Meest gelezen