Helpt deca koffie in de namiddag je om ’s nachts beter te slapen?
Terwijl deca koffie vroeger iets was voor grootmoeders die anders met opengesperde ogen de hele nacht wakker lagen, bestellen steeds meer mensen tegenwoordig een cafeïnevrij kopje koffie. Ook jongeren. Maar hoe deca is decafeïne koffie écht? En helpt het om in de namiddag over te schakelen als je ‘s avonds goed wil slapen? Koffiebrander Rob Berghmans en dokter Servaas Bingé leggen uit.
Koffiebrander Rob Berghmans merkt een voorzichtige trend op in het deca koffielandschap. In zijn zaken serveert hij zelf geen deca koffie, maar in de webshop zijn er wel cafeïnevrije bonen te koop. “Aan de vele bestellingen in de webshop merken we dat de cafeïnevrije koffiebonen meer in trek zijn dan vroeger. Tot vier jaar geleden was de vraag ontzettend klein, waardoor we amper één keer per maand cafeïnevrije koffiebonen moesten branden. Ons volume bestond toen uit amper 1 procent cafeïnevrije bonen. Vandaag branden we bijna wekelijks deca koffiebonen en is het volume gestegen naar 3 procent.”
Eén van de verklaringen volgens Berghmans? De toenemende kwaliteit van deca koffie. “In de koffiewereld werd lang gelachen met cafeïnevrije koffie. Ook in huiskamers was deca koffie lang enkel iets voor grootmoeders die anders ‘s nachts met opengesperde ogen in bed lagen. Vroeger werd voor cafeïnevrije koffie de minst kwalitatieve boon gekozen. Wij maken deca met even kwalitatieve bonen als gewone koffie. Die negatieve bijklank kwam ook door de chemische manier waarop cafeïne uit de koffieboon gehaald werd. Een lange tijd was het écht brol.”
Eigenlijk is er weinig tot geen smaakverschil tussen deca en gewone koffie. Cafeïne is smaakloos.
Zit er nog cafeïne in cafeïnevrije of deca koffie?
In een kopje deca koffie zit wel degelijk nog een beetje cafeïne, omdat die van nature in de koffieboon aanwezig is. “Zelfs als je die filtert, zit er nog cafeïne in”, aldus Rob. “Al is dat bij deca niet in die mate dat het je ‘s nachts zal wakker houden. Een standaard kopje koffie van 125 ml bevat gemiddeld 60 tot 85 milligram cafeïne. Dat is wel afhankelijk van de bonen, de bereidingswijze en hoeveel koffie je gebruikt voor je kop. Wie voor deca koffie gaat, heeft met hetzelfde kopje van 125 ml maar 2 tot 4 milligram cafeïne binnen. Je moet dus al 15 koppen deca koffie drinken om aan hetzelfde effect te komen.”
Proef je dan een verschil tussen een kopje deca of een kopje gewone koffie? “Eigenlijk is er weinig tot geen smaakverschil”, aldus de koffiekenner. “Cafeïne is smaakloos. In theorie is er geen verschil, al is een koffieboon waar je de cafeïne uithaalt wel een tikkeltje lichter, waardoor die sneller kleurt tijdens het branden en de smaak ietsje krachtiger is.”
Kan je wakker liggen van een kop deca koffie?
Een tweede mogelijke verklaring voor de stijgende populariteit van deca koffie kan zijn: gezondheidsredenen én de nood aan een deugddoende nachtrust. “Er zijn wel degelijk gezondheidsvoordelen verbonden aan een kop koffie”, begint dokter Servaas Bingé. “Na het drinken voel je jezelf energieker, verbetert je alertheid en krijgt je concentratieniveau een boost. Te veel koffie brengt dan weer nadelen met zich mee. Een tot twee kopjes per dag is geen enkel probleem, maar je lichaam bouwt een tolerantie op voor cafeïne na een tijd, waardoor je er steeds méér van moet drinken om diezelfde voordelen te ervaren. Daarnaast kan koffie voor een verhoging van het stresshormoon cortisol zorgen. Heb je stress? Dan zal koffie je stress-systeem nog extra belasten. Minder cafeïne in deca koffie kan een oplossing zijn als je hier gevoelig voor bent.”
En hoe zit het met je slaap? “Zelf drink ik ‘s ochtends een kop koffie en nog eentje om 14 uur”, aldus Bingé. “Daarna schakel ik echt over op deca. Anders slaap ik ‘s nachts niet. En ik probeer ook al eens andere vormen van cafeïne uit, zoals de groene poederthee matcha.
Op welk tijdstip van de dag je best overschakelt naar koffie zonder cafeïne is volgens de dokter voor iedereen anders. “Dat is iets heel individueels. Weet dat cafeïne heel erg lang in je bloed blijft. Een vijftal uur nadat je je laatste kopje dronk, zit nog steeds de helft van de cafeïne in je bloed. Stel dat je om 14 uur je laatste kopje koffie drinkt, dan zit er rond middernacht nog steeds één vijfde van het cafeïnegehalte in je bloed. Of je ‘s nachts wakker ligt van koffie die je om 20 uur nog dronk, wordt genetisch bepaald. Maar overschakelen naar deca tijdens de middag, kan nooit kwaad.”
Poll
Drink jij soms deca koffie?
-
Ja, dagelijks (52%)
-
Ja, af en toe (25%)
-
Nee, nooit (23%)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”