Zuid-Korea heeft bemoedigende inflatiecijfers, maar centrale bank denkt nog niet aan renteverlagingen

In het Westen zijn de ogen op de Fed gericht en wordt geanticipeerd op renteverhogingen, ondertussen heeft Zuid-Korea inflatiecijfers om jaloers op te zijn.

Waarom is dit belangrijk?

In Azië staan de economische parameters gunstiger dan in Europa of de Verenigde Staten. Zuid-Korea was een van de eerste landen om de rentestijgingen te staken, maar om nu al terug te schakelen is het nog “te prematuur”, zegt de gouverneur van de Bank of Korea, Rhee Chang-yong.

In het nieuws: Rhee reageert op de inflatiecijfers van Zuid-Korea.

In Zuid-Korea klokt de inflatie af op 3,7 procent, het laagste cijfer in 14 maanden. Zo bericht CNBC. 

  • Hiermee staat het cijfer nog steeds bijna dubbel zo hoog als het streefcijfer van 2 procent. Al doen de Aziatische landen het op dit vlak een pak beter dan Europa of de VS.
  • “We hebben de rentestijgingen bij de laatste twee bijeenkomsten gepauzeerd, omdat we ze met 300 basispunten hebben verhoogd in anderhalf jaar, een zeer snel tempo”, zei Rhee. “En wij denken dat het nu het juiste moment is om te beoordelen wat het totale effect is van deze snelle toename.”
  • “Het is goed nieuws dat de inflatie in april onder de 4 procent zakte, toch denk ik, omdat het cijfer boven de doelstelling ligt, dat we moeten afwachten. Het zou een beetje voorbarig zijn om op dit moment over een omkering te praten.”
  • Citi Bank verwacht dat Zuid-Korea de rente vanaf het derde kwartaal kan verlagen. De analisten verwachten dat de jaar-op-jaar inflatie in mei onder de 3 procent komt, en in juni onder de 2 procent. Dit zou het mogelijk moeten maken om de rente in het derde kwartaal te verlagen.

Plakken

  • Rhee erkent eveneens dat hij ‘plakkerige’ kerninflatie (zonder volatiele energie- en voedselprijzen) waarneemt in de rest van de wereld. Toch verwacht hij geen felle verhogingen van de rente.
  • “Ik denk dat de verkrappingscyclus in de geavanceerde economieën bijna ten einde is”, zegt hij. Volgens hem zou het door de “financiële stabiliteitsproblemen”, waarmee hij naar het tumult in de bankensector verwijst, moeilijk worden om nog snelle verhogingen door te voeren.
  • Hij zegt eveneens dat de bankencrisis in het Westen voor weinig impact zorgde in Zuid-Korea. Ook de wisselkoersen voor de Zuid-Koreaanse won geven geen reden tot bezorgdheid.

Handelsbalans

  • Ondanks de goede inflatiecijfers, is Zuid-Korea niet op alle economische indicatoren de beste van de klas. De handelsbalans van 2022 staat met een tekort van 47,5 miljard dollar op het laagste punt sinds de metingen in 1956 begonnen.
  •  Zuid-Korea worstelt vooral met de export. De internationale handel met belangrijke partners China en de VS stokken, terwijl het land wel exportafhankelijk is.

(mah)

Meer