Nicolas Maeterlinck

"Hoe hoog zullen mijn waarden zijn als ik 60 ben?": infoavond in Zwijndrecht over bloedonderzoek PFAS bij jongeren

In Zwijndrecht is een infoavond gehouden voor de inwoners over de resultaten van het bloedonderzoek bij jongeren in de buurt van de 3M-fabriek. Daaruit is gebleken dat 3 op de 4 mogelijk gezondheidsrisico's lopen door PFAS in hun bloed. 

In basisschool Het Laar in Zwijndrecht verzamelden gisterenavond inwoners van Zwijndrecht. Ze wilden meer weten over de hoeveelheden PFAS die in het bloed van jongeren gevonden zijn. Die jongeren wonen allemaal in de buurt van de chemische fabriek 3M die in de regio verantwoordelijk is voor vervuiling met PFAS. Uit het bloedonderzoek is gebleken dat 3 op de 4 jongeren gezondheidsrisico's lopen door het PFAS in hun bloed. 

Er is wellicht niet veel in ons lichaam dat niet door PFAS wordt beïnvloed, maar gelukkig is die invloed beperkt

Prof. Em. Nik Van Larebeke

"Deze situatie is zorgwekkend", zegt professor emeritus Nik Van Larebeke, die uitleg kwam geven. "Het onderzoek geeft resultaten die iets zwaarder zijn dan ik dacht. PFAS beïnvloeden alles. Er is wellicht niet veel in ons lichaam dat er niet door wordt beïnvloed, maar gelukkig is die invloed beperkt. Het is iets dat niet sterk inwerkt. Het is dan ook moeilijk om mensen de juiste impact te doen inschatten. Sommige mensen hebben de neiging om het te overdrijven, anderen proberen dan weer problemen onder de tafel te vegen. "

Duidelijk

De aanwezigen die wij gesproken hebben, waren tevreden over de uitleg die ze gekregen hebben. "Ik heb de indruk dat ze het heel breed aan het onderzoeken zijn, verschillende onderwerpen, met veel teams. Ze doen toch een heel goede poging om dat duidelijk te brengen", vindt een man. 

"Ik vond het heel duidelijk", zegt een vrouw die zichzelf en haar zoon liet testen. "Ik had de resultaten natuurlijk wel al doorgenomen en we zitten allebei gelukkig in de laagste categorie. Dat is dus goed voor ons, maar ik blijf me wel zorgen maken over het geheel, over wat er hier gebeurt. Dat blijft onrustwekkend. Het meeste van wat hier nu verteld werd, wist ik al wel. Maar je kon ook nog veel vragen stellen, dat was wel goed."

Onze buren gaven ons af en toe eieren, maar gelukkig niet te veel. Want je hoort dat mensen met hoge waarden vaak eieren van eigen kippen eten

Een bewoner van Zwijndrecht na de infoavond

Ze merkt dat mensen die veel PFAS in bloed hebben, dikwijls kippen hadden, waarvan ze de eieren hebben gegeten. "Wij wonen zelf op 1,5 kilometer van de fabriek. Gek genoeg hebben mijn buren wel hogere waarden in hun bloed. Maar wij hebben geen kippen. We hebben wel appelen, peren, kersen... fruit dus, maar voor de rest geen moestuin. Onze buren gaven ons af en toe wel eens wat eieren van hun kippen. Gelukkig dus niet te veel. Want je hoort toch dat mensen met hoge waarden, vaak eieren van hun eigen kippen eten."

Woede

Haar zoon wou zelf ook meekomen. "Omdat ik me toch heel erg afvroeg, wat er nu precies aan de hand is", zegt hij daarover. "Ik vond dat de media nog niet genoeg informatie gaven. Nu heb ik toch bepaalde inzichten gekregen in cijfers en procenten. Er is toch wel wat woede, omdat er nooit iets over gezegd werd en omdat we niet wisten wat er aan de hand was. Nu pas weet ik wat PFOS precies is en wat de gevolgen ervan zijn. Heel grote angst heb ik niet, maar ik ben wel wat ongerust. Hoe hoog zullen mijn waarden zijn, als ik bijvoorbeeld 60 ben?"

Meest gelezen