Leerling (13) richt bloedbad aan in school: 8 medeleerlingen en beveiligingsagent gedood, dader te jong om veroordeeld te worden

Een dertienjarige jongen heeft woensdag acht medeleerlingen en een beveiligingsagent doodgeschoten in een basisschool in de Servische hoofdstad Belgrado. De dader, die zijn daad grondig had voorbereid, werd op de speelplaats opgepakt door de politie. Omdat hij te jong is om al veroordeeld te worden, zal de dader worden opgenomen in een psychiatrische instelling.

gjs
Bron: BELGA

Rond 8.40 uur liep een melding binnen over een schietpartij in de Vladislav Ribnikar-basisschool. De verdachte, een jongen van dertien jaar (en geen veertien zoals eerst gemeld), zou met een wapen van zijn vader meerdere schoten hebben gelost op andere leerlingen en een bewakingsagent. Die laatste overleefde dat niet, net als acht leerlingen: zeven meisjes en acht jongens. Een van de dodelijke slachtoffers heeft de Franse nationaliteit, meldt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond.

Er vielen ook zeven gewonden: zes kinderen (vier jongens en twee meisjes) en een leerkracht. Die laatste werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, en ook een meisje vecht in het ziekenhuis nog voor haar leven. De jongste slachtoffers werden volgens de politie geboren in 2009. “Ik zag kinderen uit de school rennen”, getuigde een leerling bij de Servische zender RTS. “Ze schreeuwden. Er kwamen ouders, die waren in paniek. Daarna hoorde ik drie schoten.”

De vader van een meisje dat kon ontsnappen, Milan Milosevic, zegt bij zender N1 dat de verdachte eerst een leraar neergeschoten heeft en dan willekeurig in het rond geschoten had. “Ik zag twee meisjes met bloed op hun kleding. Zij zeiden dat de schutter een goede leerling was, die altijd rustig was. Hij was pas onlangs in hun klas gekomen.”

Lijst met doelwitten

De verdachte werd op de speelplaats opgepakt door de politie. Zijn motief is voorlopig niet duidelijk. Voorlopig is alleen bekend dat hij les volgde op school en dat hij zijn daad een maand lang grondig had voorbereid. Zo had hij een gedetailleerd plan en een lijst met de namen van zijn doelwitten. Eerst bracht hij de bewakingsagent om het leven. Vervolgens vuurde hij in de gang op drie meisjes, waarna hij een geschiedenisles binnenging en op de leerkracht en klasgenoten schoot.

Omdat hij nog maar dertien is, heeft hij nog geen strafrechtelijke verantwoordelijkheid. Die is in Servië vastgelegd op veertien jaar. De jongen zal daarom worden opgenomen in een psychiatrisch centrum, zo heeft Servisch president Aleksander Vucic bekendgemaakt. Beide ouders van de jongen zijn aangehouden. Mogelijk wordt niet de jongen, maar wel zijn vader veroordeeld voor de schietpartij.

De jongen gebruikte de pistolen van zijn vader. Onder de Servische bevolking zijn veel vuurwapens in omloop, restanten van de Balkanoorlogen uit de jaren 90 van vorige eeuw. Maar een incident als dit is zeldzaam.

Drie dagen nationale rouw

Onderwijsminister Branko Ruzic kondigde drie dagen van nationale rouw af en had het op een persconferentie over de tragedie over een “beestachtige daad”. “Het is de eerste keer dat dit in Servië gebeurt”, zei Ruzic. “We bidden voor iedereen die in het ziekenhuis ligt en gewond is. We zijn de leraars en al diegenen in de school die de tragedie hebben proberen te stoppen, enorm dankbaar. Maar niemand kan deze kinderen teruggeven aan hun ouders… Het is ondenkbaar wat ze doorstaan hebben.”

De Hoge vertegenwoordiger voor het Europese buitenlandbeleid Josep Borrell heeft intussen zijn medeleven betuigd aan de familie en naasten van de slachtoffers. Hij had het over “erg triest nieuws” en een “tragische schietpartij”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer