Onderzoek naar Limburgse clan leidt tot “grootste onderzoek naar Calabrese maffia ooit”: 13 arrestaties in ons land, ook Lucio Aquino opgepakt

Een onderzoek naar een Limburgse clan van de ‘Ndrangheta heeft geleid tot wat door het parket omschreven wordt als het “grootste onderzoek naar de Calabrese maffia tot nu toe”. De grootschalige actie leidde tot 147 arrestaties in tien landen, waaronder Italië, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Portugal. In ons land zijn bij huiszoekingen in onder meer Genk dertien verdachten gearresteerd. Een van hen is Lucio Aquino van de beruchte familie.

gjs, phu, ppn, cds
Bron: BELGA

De operatie is gericht tegen de Italiaanse georganiseerde misdaad en startte met een onderzoek van de Limburgse federale gerechtelijke politie en het Limburgse en federaal parket. Het gerechtelijk onderzoek loopt al sinds juni 2018 en is het gevolg van een doorgedreven analyse van beschikbare info én de restinformatie van eerdere onderzoeken uit het voorbije decennium naar verdachten binnen de ‘Ndrangheta in Limburg.

Uit de analyse van het onderzoek is gebleken dat de verdachten een dominante rol spelen in de internationale drugshandel en deze georganiseerd wordt vanuit Italiaanse maffiastructuren. De via SKY-ECC onderschepte berichten leverden vervolgens een belangrijke bijdrage aan zowel het Belgische als het Italiaans onderzoek. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er rechtstreekse linken waren met verdachten uit het Italiaanse dorpje San Luca, een vestigingsplaats van de ‘Ndrangheta. Nadat alles in kaart werd gebracht, gingen de politiediensten woensdagochtend over tot actie.

Meermaals in opspraak

Er werden ongeveer 150 huiszoekingen uitgevoerd in onder meer Duitsland, Italië, België, Frankrijk, Portugal en Spanje. Daarbij waren in Italië meer dan 1.400 agenten en militairen betrokken, in Duitsland meer dan 1.000 agenten en in ons land meer dan 150 agenten.

In ons land werden woensdagochtend 25 huiszoekingen verricht, onder andere in Genk, Pelt, Hasselt, Bilzen en Maasmechelen, en werden 13 personen opgepakt en meegenomen voor verhoor. Een van hen is Lucio Aquino, een telg van de Limburgse familie die al meermaals in opspraak kwam in drugszaken. Lucio zelf werd eerder al verdacht van betrokkenheid bij grootschalige cocaïnetrafiek, en wordt er nu van verdacht vanuit de cel de drugssmokkel op poten te hebben gezet.

LEES OOK. Lucio Aquino (61) opgepakt bij “grootste onderzoek naar Calabrese maffia”: Limburger zou vanuit cel drugssmokkel georganiseerd hebben

De onderzoeksrechter zal later beslissen of zij aangehouden blijven. Tegen zes van hen werd al een Europees aanhoudingsbevel afgeleverd vanuit Italië, met de vraag om overlevering. Daarnaast werden drie luxueuze voertuigen in beslag genomen, net als 20.000 euro cash en meerdere verboden wapens.

Geen fictie

“De aanwezigheid van de maffia in Limburg is dus geen fictie”, zegt procureur Guido Vermeiren op de persconferentie over de zaak. “In Limburg werden de afgelopen jaren verschillende dossiers tegen de maffia opgestart. Gebaseerd op onze onderzoeken werden ook verdachten in Italië al veroordeeld tot zware straffen.” Vermeiren ziet naar eigen zeggen drie redenen waarom de maffia ook in Limburg voet aan grond gekregen heeft. “De aanwezigheid van de mijnen in Limburg, waardoor destijds veel Italianen naar België gekomen zijn”, zegt hij. “Want de maffia werkt vaak via familiebanden. De ligging van Limburg ook, op het drielandenpunt, en de nabijheid van de Antwerpse haven. Want veel van de drugs komen langs daar. Veel van de mensen die we vandaag vervolgen hebben te maken met de financiering en de transporten. Ik denk dat we met dit onderzoek, zeker door het luik in Italië, de ‘Ndrangheta in het hart treffen.”

In totaal werden 147 personen opgepakt in heel Europa. De meerderheid van de arrestaties werd in Italië verricht, vooral in het dorp San Luca. Negen anderen werden gearresteerd in Duitsland, drie in Frankrijk en nog eens drie anderen in Portugal, Roemenië en Spanje.

Grote drie in maffiawereld

De vermeende leden van de ‘Ndrangheta worden verdacht van witwaspraktijken, belastingontduiking, drugssmokkel en fraude. Ze zouden cocaïne vanuit Latijns-Amerika hebben ingevoerd en daarbij samengewerkt hebben met Colombianen, Brazilianen en Albanezen. De Belgische verdachten stonden in voor de import naar het Europese vasteland via de haven van Antwerpen. Maar het gaat ook om het opzetten van cocaïnewasserijen, de in- en export van cannabis en hasj.

De ‘Ndrangheta is een misdaadorganisatie waarvan de wortels in de bergen van de Italiaanse regio Calabrië liggen. Vandaag worden ze beschouwd als een grotere maffiaclan dan de beruchte Cosa Nostra-maffia uit Sicilië, en een van de machtigste criminele organisaties ter wereld. Ze behoren samen met de Cosa Nostra en Camorra in Napels tot de zogenaamde grote drie in de maffiawereld.

Nog maffiosi opgepakt

Op 24 april waren Italiaanse speurders er in Genua nog in geslaagd om een maffiabaas van de ‘Ndrangheta op te pakken die al jarenlang op de loop was. Speciale eenheden konden de 49-jarige Pasquale Bonavota na lang zoeken in de Noord-Italiaanse stad oppakken. Ook wat andere langgezochte maffiosi werden dit jaar al gevat. Midden januari was dat het geval voor Matteo Messina Denaro, het hoofd van de Siciliaanse maffia of de Cosa Nostra. Hij was al meer dan dertig jaar voortvluchtig. En in samenwerking met buitenlandse autoriteiten konden ook twee hooggeplaatste maffiosi worden opgepakt in Frankrijk en op Bali.

LEES OOK. Voortvluchtige ‘Ndrangheta-maffiabaas die jarenlang op de loop was in Genua gevat

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen