Belgische chemie heeft enorme kopzorgen: “Installaties draaien op laagste capaciteit sinds jaren 80”

De chemie- en farmasector is nog altijd belangrijk voor ons land, maar door concurrentie uit het buitenland kampt de sector met problemen. Dat neemt niet weg dat er ook heel wat jobs ingevuld worden. Business AM sprak met Gert Verreth, woordvoerder van Essenscia, over de uitdagingen.


Beluister hier het volledige interview met Gert Verreth:


De essentie: De Belgische chemie- en farmasector worstelt met een verzwakte concurrentiekracht en een productiedaling. Dit komt door verschillende factoren. En er is een grote nood aan meer talent nu de vergrijzingsgolf toeslaat. Op lange termijn is dit een bedreiging voor de sector.

  • “In België hebben we bedrijven van wereldklasse, maar door een combinatie van factoren krijgt de chemie- en farmasector concurrentie. De energiekosten zijn ongelooflijk sterk gestegen. Dat is een concurrentiehandicap die we binnen Europa hebben ten opzichte van de rest van de wereld”, zegt Verreth.
  • Concreet: “Het Belgisch systeem van automatische loonindexering beschermt de koopkracht van de mensen, maar zorgt er wel voor dat onze bedrijven hun loonkosten met om en bij de 20 procent hebben zien stijgen in twee jaar.”
  • “Vorig jaar was er een productiedaling van 7 procent in de chemie. Dat is de sterkste daling in vijftien jaar. Onze installaties draaien op een bijzonder laag pitje, op ongeveer 65 procent. Gemiddeld is dat 78 à 80 procent. Dat is iets wat ons zorgen baart. Die 65 procent is ongezien laag. Daarvoor moeten we al terug tot begin jaren tachtig.”
  • “De instroom in de wetenschappelijke technische richtingen is te laag om de jobs op de arbeidsmarkt in te vullen. In onze sector begint de vergrijzingsgolf toe te slaan. Op dit moment is een op de drie werknemers in de chemie en farma ouder dan vijftig. In de komende tien à vijftien jaar gaan ongeveer 35.000 mensen uitstromen, die vervangen moeten worden”, concludeert Verreth.

(evb)

Meer