"Je lichaam neemt niet elke soort ijzer uit voeding even vlot op", klinkt het bij voedingsexperte Nele Steenackers.
Volledig scherm
PREMIUM
"Je lichaam neemt niet elke soort ijzer uit voeding even vlot op", klinkt het bij voedingsexperte Nele Steenackers. © Getty Images / KU Leuven

“IJzertekort nog steeds meest voorkomende voedingstekort ter wereld": wat eet je best (niet) om dit te voorkomen? En hoe herken je het?

Regelmatig last van hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid of kortademigheid? Dan kunnen dat wel eens symptomen van een ijzertekort zijn. “In 2016 meldde de WHO dat zo'n 2,2 miljard mensen last hadden van bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort”, vertelt diëtiste Nele Steenackers. “Het blijft tot op vandaag het meest voorkomende voedingstekort.” Wat kan je eten om dit te voorkomen of op te lossen? En waarom is ijzer precies zo belangrijk voor onze gezondheid?